Składniki:
- 2 kg średnich kapeluszy grzybów (maślaki, podgrzybki, prawdziwki )
- 1 szklanka octu 10 %
- 3 szklanki wody
- 24 ziela angielskie ( po 4 na słoiczek )
- 3 łyżeczki gorczycy ( po 1/2 na słoiczek )
- 12 liści laurowych /(po 2 na słoiczek)
- 2 cebule
- 1/2 łyżki soli+ 1 łyżka do gotowania grzybów
- 1/2 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, umyć, obgotować 5 minut. Odcedzić. Jeszcze raz zalać wodą, osolić ją 1 łyżką soli i gotować 20 minut. Odcedzić. Włożyć do słoiczków. Zalać gorącą zalewą ugotowaną z wody, octu, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, pokrojonej w piórka cebuli, soli i cukru. Zamknąć słoiki . Pasteryzować 5 minut.