Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby marynowane Grażyny

Składniki:

    • 2 kg średnich kapeluszy grzybów (maślaki, podgrzybki, prawdziwki )
    • 1 szklanka octu 10 %
    • 3 szklanki wody
    • 24 ziela angielskie ( po 4 na słoiczek )
    • 3 łyżeczki gorczycy ( po 1/2 na słoiczek )
    • 12 liści laurowych /(po 2 na słoiczek)
    • 2 cebule
    • 1/2 łyżki soli+ 1 łyżka do gotowania grzybów
    • 1/2 łyżki cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, umyć, obgotować 5 minut. Odcedzić. Jeszcze raz zalać wodą, osolić ją 1 łyżką soli i gotować 20 minut. Odcedzić. Włożyć do słoiczków. Zalać gorącą zalewą ugotowaną z wody, octu, ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycy, pokrojonej w piórka cebuli, soli i cukru. Zamknąć słoiki . Pasteryzować 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *