Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórki konserwowe

Składniki:

    • 2 kg małych ogórków
    • baldachy kopru suchego ( po 1 na słoik )
    • korzeń chrzanu ( 2 cm na słoik)
    • liście laurowe (2 na słoik )
    • ziele angielskie (po 4 na słoik )
    • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
    • 1 litr wody
    • 1.5 dag soli
    • 2,5 dag cukru
    • 1 szklanka octu 6 %


    Sposób przyrządzenia:
    Ogórki umyć, ułożyć ściśle w słoikach. Do każdego włożyć baldach kopru, kawałek korzenia chrzanu, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę. Wodę zagotować z octem , solą, cukrem. Zalać gorącą zalewą ogórki. Pasteryzować słoiki  10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *