Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowany dorsz Maksa

Pyszne i sprawdzone przepisy na ryby. Tym razem przepis na grillowanego dorsza Maksa. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: fileta z dorsza, cytryny, czosnku oraz oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 900 g fileta z dorsza 
  • sok z ½ cytryny 
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz 

 

Sposób wykonania:

  1. Filety dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przełożyć oliwę z oliwek i sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać po czym wrzucić posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynata natrzeć dorsza.
    Odstawić go na około 1 godzinę.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *