Dla miłośników grillowania. Zbiór znakomitych przepisów. Grillowane pstrągi Poli to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów; pstrągi, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek i natka pietruszki.
Składniki:
- kilka małych pstrągów
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 dymka
- 1 łyżeczka kolendry
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pstrągi dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki, koperek i kolendrę.Wrzucić jeszcze posiekaną dymkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pstrągi.Odstawić je na około 1 do 2 godzin.Po tym czasie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 6