Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane filety z dorsza Łucji

Poznaj sekret przepysznych przepisów na ryby. Dziś przepis na grillowane filety z dorsza Łucji. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetów z dorsza, cytryny, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1 pęczek koperku 
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Filety z dorsza delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki wlać sok wyciśnięty z cytryny.
    Dodać do niego oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
    Wówczas wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    Dodać posiekany koperek oraz ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą ora pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć filety.
    Odstawić je na co najmniej 1 godzinę.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować po kilka minut z każdej ze stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *