Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Damiana

Pyszne i sprawdzone przepisy na żeberka. Tym razem przepis na żeberka pomysłu Damiana. Do ich wykonania potrzebujesz: miodu, piwa, ketchupu i czosnku. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • ½ szkl piwa 
  • 200 ml keczupu
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski wlać piwo.
    Dodać do niego olej, miód i ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze kminek, ziele angielskie, kolendrę i zioła prowansalskie.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia włożyć je do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
    Pod koniec pieczenia rozciąć rękawa, aby żeberka ładnie się zarumieniły. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *