Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane dzwonka łososia Ewy

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na potrawy rybne. Tym razem przepis na złociste grillowane dzwonka łososia. Lista zakupów; dzwonka z łososia, czosnek, oliwa z oliwek, sos sojowy i olej sezamowy. 
 

Składniki:

  • 4 dzwonka z łososia 
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób wykonania:

  1. Dzwonka z łososia dokładnie oczyścić i osuszyć ma papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić go do miseczki.
    Zalać go oliwa z oliwek i sosem sojowym.
    Dodać jeszcze olej sezamowy i całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze słodka paprykę, pieprz i majeranek.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć dzwonka.
    Odstawić je na co najmniej 30 minut.
    Po tym czasie ułożyć rybę na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować  z obu stron na złoty kolor. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *