Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na potrawy rybne. Tym razem przepis na złociste grillowane dzwonka łososia. Lista zakupów; dzwonka z łososia, czosnek, oliwa z oliwek, sos sojowy i olej sezamowy.
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Sposób wykonania:
-
Dzwonka z łososia dokładnie oczyścić i osuszyć ma papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić go do miseczki.Zalać go oliwa z oliwek i sosem sojowym.Dodać jeszcze olej sezamowy i całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze słodka paprykę, pieprz i majeranek.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć dzwonka.Odstawić je na co najmniej 30 minut.Po tym czasie ułożyć rybę na rozgrzanym ruszcie.Grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4