Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z kurczaka Artura

Poszukujesz nowych przepisów na grilla? Idealnie trafiłeś. Dziś przepis na grillowaną pierś z kurczaka pomysłu Artura. Przepis zawiera: pierś z kurczaka, sok z cytryny, musztardę i kolendrę. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • ½ szkl oliwy
  • sok z ½  cytryny 
  • otarta skórka z ½ cytryny 
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie papryczkę chili drobno posiekać.
    Wrzucić do miseczki.
    Dodać do niej sok i skórkę z cytryny.
    Dodać jeszcze musztardę i posiekaną kolendrę.
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz grubo zmielonym pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 3 godzin.
    Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty.
    Ułożyć je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *