Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im smaczną grillowaną pierś z indyka marynowaną w miodzie. Przepis zawiera: pierś z indyka, miód, sos sojowy i ocet winny.
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- gałązka rozmarynu
Sposób wykonania:
-
Pierś z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać miód.Dodać do niego ocet winny i sos sojowy.Całość dokładnie wymieszać.Wrzucić jeszcze bazylię, oregano i ostrą paprykę.Ponownie wymieszać i dodać jeszcze gałązkę rozmarynu.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4