Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Kornelii

Pyszne i mocno chrupiące gofry przepisu Kornelii. Do ich wykonania potrzebujesz: jajek, mleka, mąki, odrobiny oleju i cukru. 
 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Do miski przelać mleko.
    Dodać do niego żółtko i razem roztrzepać.
    Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz solą.
    Dodać jeszcze cukier, cukier waniliowy i olej.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, Abu piana nie osiadła
    Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy. 
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *