Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Karoliny

Masz dziś ochotę na chrupiące gofry? Wypróbuj nasz przepis. Do jego wykonania będziesz potrzebować: mąki, jajek, mleka oraz ulubionych owoców do podania. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szkl mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli oraz proszku do pieczenia.
    Do żółtek dodać cukier, mleko oraz olej.
    Dokładnie wymieszać i przelać do mąki z dodatkami.
    Energicznie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z powstałego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Gdy ładnie się zazłocą udekorować ulubionymi owocami, w naszym wypadku podaliśmy ej z porzeczkami.
    Można również oprószyć cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *