Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Bernadetty

I koel jeny przepis na znakomity deser. Tym razem przepis na chrupiące gofry. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mąki pszennej, mleka, jajek oraz oleju. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szkl mleka
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko oraz olej.
    Następnie wbić żółtka i razem roztrzepać.
    Wówczas wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
    Wsypać jeszcze cukier i całość dokładnie wymieszać.
    Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z powstałego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Podawać np. z lodami lub polane ulubionym sosem, u nas polewa czekoladowa.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *