Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń czekoladowy Sylwii

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na deser to idealnie trafiłeś. Budyń czekoladowy Sylwii. Do jego wykonania potrzebujesz: mleka, kakao, masła i banana do podania. 
 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • banan do podania
  • kakao do dekoracji
 

Sposób wykonania:

  1. 400 ml mleka wlać do rondelka.
    Dodać do niego masło oraz wsypać cukier puder.
    Mieszając postawić na małym ogniu i zagotować.
    W między czasie do reszty mleka dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz kakao.
    Dokładnie wymieszać i przelać do reszty mleka.
    Energicznie mieszając trzymać na średnim ogniu, aż powstanie gęsty budyń.
    Gotowy przełożyć do salaterek.
    Wierzch udekorować kawałkami banana po czym oprószyć całość jeszcze kakaem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *