Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na deser to idealnie trafiłeś. Budyń czekoladowy Sylwii. Do jego wykonania potrzebujesz: mleka, kakao, masła i banana do podania.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru waniliowego
- banan do podania
- kakao do dekoracji
Sposób wykonania:
-
400 ml mleka wlać do rondelka.Dodać do niego masło oraz wsypać cukier puder.Mieszając postawić na małym ogniu i zagotować.W między czasie do reszty mleka dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz kakao.Dokładnie wymieszać i przelać do reszty mleka.Energicznie mieszając trzymać na średnim ogniu, aż powstanie gęsty budyń.Gotowy przełożyć do salaterek.Wierzch udekorować kawałkami banana po czym oprószyć całość jeszcze kakaem.
Liczba porcji: 4