Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite zupy-kremy. Tym razem przepis na gęsty krem ze szpinaku. Do jego wykonania potrzebujesz: szpinaku, ziemniaków, marchewki oraz przypraw.
Składniki:
- 25 dag mrożonego szpinaku
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 kostka rosołowa
- 1 marchewka
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule i czosnek posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i przesmażyć.Wówczas wrzucić szpinak i trzymać na ogniu, aż szpinak się rozmrozi.W między czasie obrane ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę na plasterki.Wrzucić do szpinaku.Zalać całość 1,5 litra wody z dodatkiem kostki rosołowej.Trzymać na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Podawać krem posypany grzankami.
Liczba porcji: 4