Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsty krem ze szpinaku

Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite zupy-kremy. Tym razem przepis na gęsty krem ze szpinaku. Do jego wykonania potrzebujesz: szpinaku, ziemniaków, marchewki oraz przypraw.  
 

 

Składniki:

  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula 
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 marchewka
  • ½  cytryny
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule i czosnek posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i przesmażyć.
    Wówczas wrzucić szpinak i trzymać na ogniu, aż szpinak się rozmrozi.
    W między czasie obrane ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę na plasterki.
    Wrzucić do szpinaku. 
    Zalać całość 1,5 litra wody z dodatkiem kostki rosołowej.
    Trzymać na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować. 
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Podawać krem posypany grzankami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *