Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych podaj im pyszny, gęsty krem z dyni. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, żółtej papryki, cebuli i czosnku.
Składniki:
- 50 dag miąższu z dyni
- 1 żółta papryka
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- kawałek serka, pestki dyni do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać.Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym olejem.Lekko zeszklić po czym dorzucić obraną dynię pokrojoną w kostkę.Dodać jeszcze pokrojoną paprykę pozbawianą gniazda nasiennych.Razem chwilę trzymać na ogniu po czym zalać bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.Przed podaniem udekorować pokruszonym serem i posypać pestkami dyni, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Liczba porcji: 4