Przepis dla miłośników gęstych zup. Tym razem gęsty krem pieczarkowy Michała. Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować: pieczarek, bulionu, ziemniaków i marchewki.
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 1,5 l bulionu
- 3 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebule posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Gdy lekko się przesmażyć dodać pieczarki.Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym dodać obrane ziemniaki, marchewki i pietruszki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki.Trzymać około 3 minut na małym ogniu.Wówczas zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich skalników.Zdjąć rondelek z ognia, wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4