Znakomity domowy budyń, bez chemii i konserwantów. Aby go wykonać potrzebujesz mleka, kakao, żółtek oraz masła.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
-
400 ml mleka wlać do rondelka.Wsypać do niego cukier oraz dodać masło i razem zagotować na małym ogniu.W między czasie do reszty mleka dodać żółtka, kakao oraz obie mąki.Całość dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.Wówczas przelać całość do gotującego się mleka.Energicznie mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego budyniu.Gotowy przelać do salaterek czy tez pucharków i posypać startą czekoladą.
Liczba porcji: 4