Pyszne placuszki z jagodami, idealne do podania na deser. Aby je przygotować będziesz potrzebować: maślanki, mąki, jajek oraz jagód.
Składniki:
- 250 g jagód
- 1 szkl maślanki
- 50 g masła
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do smażenia
Sposób wykonania:
-
Do miski przelać maślankę.Wbić do niej jajka i razem roztrzepać.Wówczas dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz solą.Następnie dodać jeszcze cukier oraz roztopione(ostudzone) masło.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego cista.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.Na koniec wrzucić jeszcze jagody.Delikatnie przemieszać.Z powstałego cista smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem, z obu stron na zloty kolor.Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 4