Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z jagodami Adama

Pyszne placuszki z jagodami, idealne do podania na deser. Aby je przygotować będziesz potrzebować: maślanki, mąki, jajek oraz jagód. 
 

Składniki:

  • 250 g jagód 
  • 1 szkl maślanki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski przelać maślankę.
    Wbić do niej jajka i razem roztrzepać.
    Wówczas dodać  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz solą. 
    Następnie dodać jeszcze cukier oraz roztopione(ostudzone) masło.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego cista.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Na koniec wrzucić jeszcze jagody.
    Delikatnie przemieszać.
    Z powstałego cista smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem, z obu stron na zloty kolor.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *