Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka bułki tartej
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 125 g cukru
- 2 łyżki mąki
- ewentualnie 1 łyżka wódki lub olejek rumowy
Sposób przyrządzenia:
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na cztery paski, z których każdy dzielimy na trzy równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem. Francuski przekładaniec najlepiej smakuje z kawą. Smacznego!!!
Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka bułki tartej
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 125 g cukru
- 2 łyżki mąki
- ewentualnie 1 łyżka wódki lub olejek rumowy
Sposób przyrządzenia:
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na cztery paski, z których każdy dzielimy na trzy równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem. Francuski przekładaniec najlepiej smakuje z kawą. Smacznego!!!