Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MarcinParticipant
P±czki
1 kg m±ki
1 kg ziemniaków
3 jaja
10 dag dro¿d¿y
3/4 szklanki oliwy
cukier waniliowy
odrobina cukru i mleka do dro¿d¿y.Ziemniaki ugotowaæ wodzie musi byæ nieosolona, ugnie¶æ by nie by³o "grudek". Dro¿d¿e rozrobiæ z mlekiem i cukrem, pozostawiæ do wyro¶niêcia. Do dro¿d¿y dodaæ ziemniaki, m±kê, jaja, cukier waniliowy i oliwê. Wszystko razem zagnie¶æ. Pozostawiæ do wyro¶niêcia. Formowaæ kulki, nadziewaæ marmolad±, zlepiaæ, sma¿yæ.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantSernik
1,5 kg sera
12 jaj
3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
2 ziemniaki
3 szklanki cukru
cukier waniliowy
30 dag t³uszczu
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
sok z cytrynyMiksowaæ wszystko po kolei: margaryna z cukrem; jaja; ziemniaki; ser itd.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantPizza
3 dag dro¿d¿y
90 ml wody (1/3 szklanki)
3 ³y¿ki oleju
20 dag m±ki
³y¿eczka soli
³y¿eczka cukruZagnie¶æ dro¿d¿e i zostawiæ do wyro¶niêcia. Przykryæ wilgotn± ¶ciereczk±.
Blachê wysmarowaæ olejem, roz³o¿yæ ciasto palcami – nak³adaæ dodatki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantRogaliki dro¿d¿owe
3 szklanki m±ki
3 ³y¿ki cukru
cukier waniliowy
5 dag dro¿d¿y
2 jajka
200 ml mleka
3 ³y¿ki oleju
sólM±ka + sól w misce. Podgrzaæ mleko z t³uszczem. rozrobic dro¿d¿e z cukrem + cukier waniliowy + jajo i ¿ó³tko i dok³adnie rozetrzeæ.
Do mleka dodaæ dro¿d¿e i delikatnie wymieszaæ. Po³±czone sk³adniki wlaæ do miski. Wymieszaæ, odstawiæ do wyro¶niêcia.
Pó¿niej formowaæ rogaliki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantPLACEK STRYJENKI
4 ¿ó³tka; 2 ca³e jaja; 15 dag cukru pudru; 2,5 szklanki m±ki; 20 dag mas³a; 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia; sok z cytryny.
Mas³o utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkami, dodaæ sok z cytryny i po jednym jaju, aby masa by³a puszysta. Dodawaæ m±kê i proszek do pieczenia. Ciasto wy³o¿yæ na blaszkê, posmarowaæ powid³em, pokruszyæ gorzk± czekolade, orzechy i rodzynki.
10 dag cukru
20 dag kokosu
10 dag mas³a (roztopiæ)
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
6 bia³ekBia³ka ubiæ z cukrem, dodaæ resztê sk³adników i wylaæ na placek.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantSernik
1,5 kg sera
12 jaj
3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
2 ziemniaki
3 szklanki cukru
cukier waniliowy
30 dag t³uszczu
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
sok z cytrynyMiksowaæ wszystko po kolei: margaryna z cukrem; jaja; ziemniaki; ser itd.
MarcinParticipantPizza
3 dag dro¿d¿y
90 ml wody (1/3 szklanki)
3 ³y¿ki oleju
20 dag m±ki
³y¿eczka soli
³y¿eczka cukruZagnie¶æ dro¿d¿e i zostawiæ do wyro¶niêcia. Przykryæ wilgotn± ¶ciereczk±.
Blachê wysmarowaæ olejem, roz³o¿yæ ciasto palcami – nak³adaæ dodatki.MarcinParticipantRogaliki dro¿d¿owe
3 szklanki m±ki
3 ³y¿ki cukru
cukier waniliowy
5 dag dro¿d¿y
2 jajka
200 ml mleka
3 ³y¿ki oleju
sólM±ka + sól w misce. Podgrzaæ mleko z t³uszczem. rozrobic dro¿d¿e z cukrem + cukier waniliowy + jajo i ¿ó³tko i dok³adnie rozetrzeæ.
Do mleka dodaæ dro¿d¿e i delikatnie wymieszaæ. Po³±czone sk³adniki wlaæ do miski. Wymieszaæ, odstawiæ do wyro¶niêcia.
Pó¿niej formowaæ rogaliki. -
AuthorPosts