Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MarcinParticipant
Krem z jab³ek ze s³odk± ¶mietank±
6 du¿ych jab³ek, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 3 bia³ka, 1 szklanka s³odkiej ¶mietanki, ³y¿ka ¿elatyny (ok. 3 dkg), 1/2 laski wanilii
Jab³ka upiec w piekarniku, przetrzeæ przez sito. Wsypaæ cukier puder, ut³uczon± laskê wanilii i bia³ka. Ubijaæ to , a¿ zbieleje. Osobno ubiæ na sztywno ¶mietankê. ¯elatynê namoczyæ w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody, a nastêpnie rozpu¶ciæ w minimalnej ilo¶ci gor±cego mleka. Po³±czyæ mus jab³kowy ze ¶mietank± i ¿elatyn±, chwilê ubijaæ.
Ozdobn± formê wysmarowaæ minimaln± ilo¶ci± oleju (neutralnego w zapachu) i prze³o¿yæ do niej krem. Odstawiæ na 2-3 godziny do stê¿enia.
Po wy³o¿eniu na pólmisek ubraæ konfiturami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantSa³atka owocowa
3 du¿e czerwone jab³ka, 1 pomarañcza, æwiartka arbuza, orzechy laskowe, szczypta soli, ³y¿eczka cukru.
Jab³ka obraæ i pokroiæ, pomarañczê obraæ i te¿ pokroiæ. Arbuz odpestkowaæ i pokroiæ w kostkê. Orzechy zmieliæ i wszystko razem wymieszaæ. Doprawiæ do smaku szczypt± soli i cukrem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantCreme brulee czyli palony krem
4 ¿ó³tka, pó³ szklanki cukru, szklanka ¶mietanki, laska wanili
¦mietankê podgotowaæ z lask± wanilii. Ubiæ kogiel mogiel, rozpu¶ciæ z pó³ szklanka wrz±cej ¶mietanki, wymieszaæ, dodaæ mieszaj±c do ¶mietanki, ciagle na malutkim ogniu trzepaczk± ubijaæ, trzymaæ garnek tu¿ nad ogniem (czy w k±pieli wodnej), a¿ zacznie trochê gêstnieæ. Przelaæ do ma³ych, p³askich naczyñ, oko³o 1/3 szklanki na porcje, bo bogate i sycace, ostudziæ. Posypaæ grubo mia³kim cukrem, wstawiæ pod opiekacz i skarmelizowaæ cukier.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantGrzanki przek³adane konfitur±
ma¶lana bu³ka,
konfitury z truskawek,
malin,
porzeczek lub dobre powid³a;DO SMA¯ENIA : jajko, po ³y¿ce cukru, ¶mietany i araku, tarta bu³ka, mas³o;
SOS DO POLANIA : 1 ³y¿ka mas³a, 1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej, kieliszek araku (25 g), 1/2 szklanki syropu z konfitur;Bu³kê okroiæ ze skórki, pokroiæ w bardzo cienkie plasterki. Ka¿dy plasterek posmarowaæ z jednej strony konfiturami lub dobrymi powid³ami (np. z aronii). Sk³adaæ razem po dwa kawa³ki, maczaæ w jajku rozm±conym z cukrem, ¶mietan± i arakiem, nastêpnie w tartej bu³ce i sma¿yæ na ma¶le do zrumienienia.
Przygotowaæ sos : mas³o roztopiæ w rondelku, wsypaæ m±kê, zagotowaæ, wlaæ syrop z konfitur z dodatkiem araku, dok³adnie wymieszaæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantJab³ka sma¿one
CIASTO : kopiasta ³y¿ka m±ki, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli;
2 winne jab³ka, t³uszcz do sma¿enia, cukier puder + cukier waniliowy do posypania
Jajko, mleko, m±kê i sól zmiksowaæ: ciasto powinno byæ bardziej gêste ni¿ na nale¶niki.Jab³ka obraæ, pokrajaæ w talarki (ok. 1/2 cm grubo¶ci), ostrym czubkiem no¿a wykroiæ gniazda nasienne tak, aby powsta³y pier¶cienie. W³o¿yæ do ciasta.
Rozgrzaæ t³uszcz na patelni. K³a¶æ talarki jab³ek z tak± ilo¶ci± ciasta, aby powsta³y ³adne pier¶cienie. Sma¿yæ na z³oty kolor. Wyjmowaæ na bibu³ê, os±czyæ nadmiar t³uszczu. Posypaæ obficie cukrem pudrem z wanili±. Podawaæ ciep³e.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantWafle z musem czekoladowym
2 1/2 szklanki mleka,
15 dkg m±ki tortowej,
10 dkg cukru pudru,
kopiasta ³y¿ka mas³a,
1/2 ³y¿eczki cukru waniliowego,
sól,
1 ³y¿ka mas³a do wysmarowania blachy;DO PRZYBRANIA : 1 pomarañcza, 1 ³y¿ka sma¿onej w cukrze skórki pomarañczowej; MUS : 1 tabliczka czekolady deserowej (10 dkg), 2 jajka, 1 ³y¿eczka ¿elatyny, 1 ³y¿ka rumu, 1 ³y¿ka soku z pomarñczy, skórka otarta z 1/2 pomarañczy, sól
Przygotowaæ wafle: mas³o utrzeæ z cukrem pudrem na puszyst± masê. Dodaæ mleko, m±kê, cukier waniliowy i szczyptê soli. Blachê wysmarowaæ mas³em. Ciasto nak³adaæ na blachê ³y¿k± i rozsmarowywaæ w kszta³cie kó³ ¶rednicy ok. 10 cm. Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po upieczeniu zdj±æ wafle z blachy i ostudziæ.
Przygotowaæ mus: ¿elatynê rozpu¶ciæ w 4 ³y¿eczkach gor±cej wody. ¯ó³tka oddzieliæ od bia³ek. Na ma³ym ogniu rozpu¶ciæ w garnuszku czekoladê z dodatkiem soku pomarañczowego. Ostudziæ i wymieszaæ ze skórk± pomarañczow±, ¿ó³tkami, ¿elatyn± i rumem. Bia³ka ubiæ ze szczypt± soli na sztywn± pianê i delikatnie po³±czyæ z mas±.Pomarañczê obraæ i podzieliæ na cz±stki. Wafle prze³o¿yæ musem i przybraæ cz±stkami pomarañczy i skórk± pomarañczow±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantPIECZEÑ CIELÊCA MARYNOWANA
2 kg cielêciny z ud¼ca bez ko¶ci,
2 szklanki mleka,
3 cebule,
3 marchewki,
2 pietruszki,
por,
1/2 selera,
sól;Szklanka winnego octu (lub bia³ego wina), 3-4 go¼dziki, po 6-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szczypta cukru;
U³o¿yæ cielêcinê w kamiennym garnku, zalaæ przegotowanym mlekiem i na 2 dni wstawiæ na najni¿sz± pó³kê w lodówce. Z podanych sk³adników i szklanki wody zagotowaæ marynatê.
Miêso wyj±æ, osuszyæ, ponownie u³o¿yæ w kamiennym garnku, zalaæ marynat±. Przykryæ, przycisn±æ talerzykiem i marynowaæ 3-4 dni codziennie przewracaj±c.
Wyjête z marynaty miêso op³ukaæ, osuszyæ, natrzeæ sol±. Obrane i umyte jarzyny drobno pokroiæ, w³o¿yæ do rondla, zalaæ marynat±. Cielêcinê ciasno zwin±æ, zwi±zaæ nitk±, w³o¿yæ do jarzyn. Gotowaæ na ma³ym ogniu 1 1/2 – 2 godzin. Je¶li p³ynu bêdzie za ma³o, dodaæ ocet wymieszany z wod± lub kieliszek bia³ego wina. Zostawiæ w wywarze do ostygniêcia.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantSZNYCEL WIEDEÑSKI
4 du¿e kotlety cielêce,
30 g m±ki, 1/2 ³y¿eczki soli,
1/4 ³y¿eczka pieprzu,
1 jajko,
6 ³y¿ek tartej bu³ki,
4 ³y¿ki oleju,
4 ³y¿ki mas³a.Kotlety umyæ pod bie¿±c± zimn± wod±, dok³adnie osuszyæ za pomoc± rêcznika kuchennego, nastêpnie lekko rozgnie¶æ. Przygotowaæ 3 p³askie talerze. Na jednym wymieszaæ m±kê z sol± i pieprzem, na drugim rozk³óciæ jajko, na trzeci wysypaæ tart± bu³kê. Miêso obtoczyæ w m±ce, nastêpnie zanurzyæ w jajku, obtoczyæ w tartej bu³ce, panierkê lekko docisn±æ. Olej i mas³o rozgrzaæ na patelni. Sznycle sma¿yæ na wolnym ogniu 8-10 minut. Nale¿y je czêsto obracaæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantSer z grila
serek ¿ó³ty
chleb,
przyprawy do smaku,
czosnek.Kroimy chleb. Nastêpnie na chlebie k³adziemy ser ¿ó³ty, jak kto¶ lubi posypujemy czosnkiem. Dodajemy przyprawy do smaku. K³adziemy na ruszt i czekamy, a¿ ser zacznie siê topiæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantWafel gotowany
1 margaryna
2 ³y¿ki cacao
1 szklanka cukru zwyk³ego
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka mleka zwyk³egoMleko, cukier, margarynê rozpu¶ciæ na gor±co (nie gotowaæ). Dodaæ cacao, wymieszaæ. Gdy letnie dodaæ mleko w proszku, utrzeæ. Postawiæ w zimnym miejscu, jak zgêstnieje to posmarowaæ wafel.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantPost edited by: Cinek, at: 2005/03/12 15:37
MarcinParticipantSA£ATKA PO GRECKU
kapusta pekiñska
ogórek zielony
dwa pomidory
pó³ kostki sera
dwa z±bki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz
sól
papryka s³odkaPekiñsk± kapustê kroimy (szatkujemy),serek kroimy w kostkê, ogórki obieramy i kroimy w kostkê, pomidorki kroimy w kostkê. Wrzucamy wszystko do miski. Obieramy czosnek i ¶cieramy go na tarce na najmniejszych oczkach. Do kubeczka wlewamy kilka ³y¿ek oliwy, dodajemy czosnek, pieprz, paprykê, szczyptê soli. Mieszamy dobrze i wlewamy do sa³atki.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantSTEKI Z MAS£EM ZIO£OWYM
4 steki z polêdwicy wolowej
1 ³y¿eczka oleju
w ³y¿eczka czarnego pieprzu
1 ³y¿eczka soli
1 pomidor
2 ga³±zki natki pietruszki
4 ma³e li¶cie sa³aty
4 plasterki cytryny
2 dag mas³a zio³owegoSteki umyæ, dobrze osuszyæ, natrzeæ olejem i upiec na grillu. Po upieczeniu doprawiæ sol± i pieprzem. W czasie pieczenia miêsa umyæ li¶cie sa³aty, pomidor oraz ga³±zki pietruszki. Pomidor pokroiæ w cz±stki. Upieczone steki u³o¿yæ na li¶ciach sa³aty i udekorowaæ cz±stkami pomidora i ga³±zkami natki pietruszki. Na ka¿dym steku u³o¿yæ plasterek cytryny a na nim kawa³ek mas³a zio³owego.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantWZ-tka
2 szklanki m±ki pszennej
2 jaja
1/2 opakowania (125g) mas³a ro¶linnego
1 szklanka cukru
2 ³y¿ki d¿emu z ca³ymi owocami
2 ³y¿ki cacao
1 szklanka mleka
1 ³y¿eczka sody oczyszczonejDo pojemnika w³o¿yæ mas³o ro¶linne, cukier, d¿em, cacao, jaja i mieszaæ. Nastêpnie dodaæ m±kê, mleko i sodê. Wyrobione ciasto piec w p³askiej formie.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantPlacek z galaretk±
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 ³y¿ki cacao
1,5 szklanki m±kiMargarynê rozetrzeæ z cukrem i ubijaæ po 1 jajku. Potem dodaæ resztê sk³adników i ucieraæ.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
-
AuthorPosts