12 marca 2005 at 19:09
#43166
Marcin
Participant
Creme brulee czyli palony krem
4 ¿ó³tka, pó³ szklanki cukru, szklanka ¶mietanki, laska wanili
¦mietankê podgotowaæ z lask± wanilii. Ubiæ kogiel mogiel, rozpu¶ciæ z pó³ szklanka wrz±cej ¶mietanki, wymieszaæ, dodaæ mieszaj±c do ¶mietanki, ciagle na malutkim ogniu trzepaczk± ubijaæ, trzymaæ garnek tu¿ nad ogniem (czy w k±pieli wodnej), a¿ zacznie trochê gêstnieæ. Przelaæ do ma³ych, p³askich naczyñ, oko³o 1/3 szklanki na porcje, bo bogate i sycace, ostudziæ. Posypaæ grubo mia³kim cukrem, wstawiæ pod opiekacz i skarmelizowaæ cukier.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek