Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MarcinParticipant
Makowiec
1 margaryna
9 jaj
30 dag maku
45 dag cukru pudru
60 dag jab³ek startych na tarce
9 czubatych ³y¿ek grysiku
proszek do pieczenia
bakalieT³uszcz z cukrem utrzeæ dodaj±c po 1 ¿ó³tku. Nastêpnie dodawaæ po 1 ³y¿eczce zaparzonego i zmielonego maku. Ci±gle ucieraj±c. Nastêpnie dodaæ starte jab³ka i wymieszaæ. Na koniec: ubit± pianê, grysik, bakalie.
Piec od 40-50 minut w nagrzanym piekarniku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantMak
6 jaj
40 dag cukru
1/2 kg maku
olejek migda³owyMak sparzyæ, zmieliæ 3 razy. Jaja ca³e ubiæ z cukrem, dodaæ olejek migda³owy. Do ubitych jajek dodaæ mak. Wymieszaæ
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantDo ¿aroodpornego naczynia daæ:
-cebulê pokrojon± w plastry
-piersi z kurczaka (przyprawione)
-grzyby usma¿one
-ser ¿ó³ty
-majonez, paprykê w proszku itp.Zapiec w piekarniku, potrzepaæ zielon± pietruszka i innymi dodatkami. Podawaæ na li¶ciu sa³aty razem z surówk±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantRafaello
1 1/2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru pudru
1 margaryna
4 tafle wafla pokruszyæ
1/2 szklanki wódkiWszystko utrzeæ. Formowaæ kulki i obtoczyæ w kokosie
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantBurkowy placek
Burkowy placek
5 jajek
2 szklanki m±ki
1 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 kostki margaryny
2 ³y¿ki kakao
2 ³y¿ki cynamonu
1 ³y¿ka sody
10 dag orzechów
1 kg jab³ek
Bia³ka ubiæ na pianê, dodaæ cukier, nastêpnie dodawaæ po jednym ¿ó³tku ci±gle ubijaj±c. Do ubitej piany dodaæ olej i rozpuszczon± margarynê na przemian z m±k±, nastêpnie dodaæ kakao, cynamon, sodê, wymieszaæ i dodaæ pokrojone w kostkê jab³ka i orzechy, wymieszaæ i w³o¿yæ na wysmarowan± blachê.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantPlacek orzechowy
10 jaj
60 dag cukru zwyk³ego
40 dag maki
20 ³y¿ek wody
20 dag orzechów
szczyptê proszku do pieczenia¯ó³tka utrzeæ z cukrem dodaj±c po 1 ³y¿ce wody. gdy dobrze utarte dodaæ m±kê pomieszan± z orzechami proszkiem. na koñcu daæ ubita pianê.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantKremówka
2 szklanki m±ki
1 ¿ó³tko
1 kostka margaryny
¶mietana do zarobienia
na koniec mo¿na daæ proszku do pieczeniaKrem:
2 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy ca³y
3 jaja
2 p³askie ³y¿ki m±ki kartoflanej
1 1/2 p³askie ³y¿ki maki pszennejCukier z mlekiem zagotowaæ do 1/2 szklanki m±ki dodaæ jajka, m±kê i wymieszaæ. Wlewaæ powoli do gotuj±cego siê mleka.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantKremówka
2 szklanki m±ki
1 ¿ó³tko
1 kostka margaryny
¶mietana do zarobienia
na koniec mo¿na daæ proszku do pieczeniaKrem:
2 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy ca³y
3 jaja
2 p³askie ³y¿ki m±ki kartoflanej
1 1/2 p³askie ³y¿ki maki pszennejCukier z mlekiem zagotowaæ do 1/2 szklanki m±ki dodaæ jajka, m±kê i wymieszaæ. Wlewaæ powoli do gotuj±cego siê mleka.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantTort miodowy
sk³adniki: Krem:
3 szklanki m±ki cukier puder 1 szklanka
1 szklanka cukru pudru mas³o 20 dag
1 kopiasta ³y¿ka miodu ¿ó³tka 2 sztuki
2 jaja cukier waniliowy
5 dag mas³a
1 ³y¿eczka sodyZagnie¶æ ciasto z wymienionych sk³adników. Uformowaæ trzy jednakowe placki. Piec ka¿dy z osobna, ok. 8 min. Krem utrzeæ na puchat± masê. A wcze¶niej zagotowaæ kleik z 1/2 litra mleka i 2 ³y¿ek grysiku. Jak ostygnie wlaæ do utartej masy. Prze³o¿yæ placki i tort gotowy.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantPlacek z owocami
3 szklanki m±ki
1 szklanka cukru
1 margaryna
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
4 ca³e jajka
1 szklanka mlekaMargarynê utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkami. Gdy utarte dodawaæ po trochê m±ki i mleka. M±kê pomieszaæ z proszkiem do pieczenia. Wylaæ na blaszkê i na wierzch dodaæ ró¿ne owoce.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantSa³atka z jajek i ¿ó³tego sera
3 jajka
6 dag sera ¿ó³tego
sól
pieprz
szczypior
³y¿eczka musztardy
3 ³y¿ki majonezuUgotowane na twardo jajka zetrzeæ na tarce z najwiêkszymi otworami. Na tej samej tarce zetrzeæ ¿ó³ty ser. dodaæ drobno pokrojony szczypior, sól i pieprz do smaku, wymieszaæ majonez z musztard±, a nastêpnie wymieszaæ z jajkami i serem. U³o¿on± w salaterce posypaæ szczypiorkiem lub pokropiæ ketchupem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantBarszcz czerwony z uszkami
1 1/2 kg buraków
pêczek w³oszczyzny
kilka suszonych grzybów
sok z cytryny
sól
pieprzGrzyby ugotowaæ, wyj±æ. W tym samym wywarze ugotowaæ w³oszczyznê, ostudziæ i wyj±æ. Oddzielnie ugotowaæ pokrojone buraki z dodatkiem soli i soku z cytryny i odcedziæ.
Po³±czyæ wywary i przyprawiæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantKoktajl
z³oty melon
2 banany
brzoskwinia – du¿a
mleko
sok z cytrynyOwoce zmiksowaæ na mus dodaæ mleko, sok z cytryny. Przepis na dwie du¿e szklanki.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantNapój bananowo-jab³kowy
2 banany
3 jab³ka
cukier waniliowy
3 ³y¿ki cukru
sok z pó³ cytryny
1 szklanka mleka
1 szklanka kwa¶nej ¶mietanyJab³ka i banany obraæ ,pokroiæ w cz±stki ,zmiksowaæ z mlekiem i ¶mietan±. Dodaæ cukier ,cukier waniliowy i sok z cytryny .podawaæ sch³odzony w wysokich szklankach udekorowanymi plasterkami cytryny.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
MarcinParticipantCzekoladowy deser
2 czekolady
4 ³y¿ki miodu
1 margaryna
250 g. p³atków kukurydzianych
mas³o do wysmarowania blachy
biszkopty do wy³o¿enia blachyCzekoladê, miód, margarynê rozpu¶ciæ, podgrzewaæ na ma³ym ogniu, mieszaæ i dodawaæ p³atki kukurydziane. Przygotowan± masê wy³o¿yæ na biszkopty u³o¿one na wysmarowanej cieniutko mas³em blaszce. Wstawiæ do lodówki.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek
-
AuthorPosts