Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marcin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 38 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 6 #43150
    Marcin
    Participant

    Makowiec

    1 margaryna
    9 jaj
    30 dag maku
    45 dag cukru pudru
    60 dag jab³ek startych na tarce
    9 czubatych ³y¿ek grysiku
    proszek do pieczenia
    bakalie

    T³uszcz z cukrem utrzeæ dodaj±c po 1 ¿ó³tku. Nastêpnie dodawaæ po 1 ³y¿eczce zaparzonego i zmielonego maku. Ci±gle ucieraj±c. Nastêpnie dodaæ starte jab³ka i wymieszaæ. Na koniec: ubit± pianê, grysik, bakalie.
    Piec od 40-50 minut w nagrzanym piekarniku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43149
    Marcin
    Participant

    Mak

    6 jaj
    40 dag cukru
    1/2 kg maku
    olejek migda³owy

    Mak sparzyæ, zmieliæ 3 razy. Jaja ca³e ubiæ z cukrem, dodaæ olejek migda³owy. Do ubitych jajek dodaæ mak. Wymieszaæ

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43148
    Marcin
    Participant

    Do ¿aroodpornego naczynia daæ:
    -cebulê pokrojon± w plastry
    -piersi z kurczaka (przyprawione)
    -grzyby usma¿one
    -ser ¿ó³ty
    -majonez, paprykê w proszku itp.

    Zapiec w piekarniku, potrzepaæ zielon± pietruszka i innymi dodatkami. Podawaæ na li¶ciu sa³aty razem z surówk±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43147
    Marcin
    Participant

    Rafaello

    1 1/2 szklanki mleka w proszku
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 margaryna
    4 tafle wafla pokruszyæ
    1/2 szklanki wódki

    Wszystko utrzeæ. Formowaæ kulki i obtoczyæ w kokosie

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43108
    Marcin
    Participant

    Burkowy placek

    Burkowy placek

    5 jajek
    2 szklanki m±ki
    1 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    3/4 kostki margaryny
    2 ³y¿ki kakao
    2 ³y¿ki cynamonu
    1 ³y¿ka sody
    10 dag orzechów
    1 kg jab³ek
    Bia³ka ubiæ na pianê, dodaæ cukier, nastêpnie dodawaæ po jednym ¿ó³tku ci±gle ubijaj±c. Do ubitej piany dodaæ olej i rozpuszczon± margarynê na przemian z m±k±, nastêpnie dodaæ kakao, cynamon, sodê, wymieszaæ i dodaæ pokrojone w kostkê jab³ka i orzechy, wymieszaæ i w³o¿yæ na wysmarowan± blachê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43107
    Marcin
    Participant

    Placek orzechowy

    10 jaj
    60 dag cukru zwyk³ego
    40 dag maki
    20 ³y¿ek wody
    20 dag orzechów
    szczyptê proszku do pieczenia

    ¯ó³tka utrzeæ z cukrem dodaj±c po 1 ³y¿ce wody. gdy dobrze utarte dodaæ m±kê pomieszan± z orzechami proszkiem. na koñcu daæ ubita pianê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43105
    Marcin
    Participant

    Kremówka

    2 szklanki m±ki
    1 ¿ó³tko
    1 kostka margaryny
    ¶mietana do zarobienia
    na koniec mo¿na daæ proszku do pieczenia

    Krem:
    2 1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy ca³y
    3 jaja
    2 p³askie ³y¿ki m±ki kartoflanej
    1 1/2 p³askie ³y¿ki maki pszennej

    Cukier z mlekiem zagotowaæ do 1/2 szklanki m±ki dodaæ jajka, m±kê i wymieszaæ. Wlewaæ powoli do gotuj±cego siê mleka.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43104
    Marcin
    Participant

    Kremówka

    2 szklanki m±ki
    1 ¿ó³tko
    1 kostka margaryny
    ¶mietana do zarobienia
    na koniec mo¿na daæ proszku do pieczenia

    Krem:
    2 1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy ca³y
    3 jaja
    2 p³askie ³y¿ki m±ki kartoflanej
    1 1/2 p³askie ³y¿ki maki pszennej

    Cukier z mlekiem zagotowaæ do 1/2 szklanki m±ki dodaæ jajka, m±kê i wymieszaæ. Wlewaæ powoli do gotuj±cego siê mleka.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43103
    Marcin
    Participant

    Tort miodowy

    sk³adniki: Krem:
    3 szklanki m±ki cukier puder 1 szklanka
    1 szklanka cukru pudru mas³o 20 dag
    1 kopiasta ³y¿ka miodu ¿ó³tka 2 sztuki
    2 jaja cukier waniliowy
    5 dag mas³a
    1 ³y¿eczka sody

    Zagnie¶æ ciasto z wymienionych sk³adników. Uformowaæ trzy jednakowe placki. Piec ka¿dy z osobna, ok. 8 min. Krem utrzeæ na puchat± masê. A wcze¶niej zagotowaæ kleik z 1/2 litra mleka i 2 ³y¿ek grysiku. Jak ostygnie wlaæ do utartej masy. Prze³o¿yæ placki i tort gotowy.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43099
    Marcin
    Participant

    Placek z owocami

    3 szklanki m±ki
    1 szklanka cukru
    1 margaryna
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    4 ca³e jajka
    1 szklanka mleka

    Margarynê utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkami. Gdy utarte dodawaæ po trochê m±ki i mleka. M±kê pomieszaæ z proszkiem do pieczenia. Wylaæ na blaszkê i na wierzch dodaæ ró¿ne owoce.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43095
    Marcin
    Participant

    Sa³atka z jajek i ¿ó³tego sera

    3 jajka
    6 dag sera ¿ó³tego
    sól
    pieprz
    szczypior
    ³y¿eczka musztardy
    3 ³y¿ki majonezu

    Ugotowane na twardo jajka zetrzeæ na tarce z najwiêkszymi otworami. Na tej samej tarce zetrzeæ ¿ó³ty ser. dodaæ drobno pokrojony szczypior, sól i pieprz do smaku, wymieszaæ majonez z musztard±, a nastêpnie wymieszaæ z jajkami i serem. U³o¿on± w salaterce posypaæ szczypiorkiem lub pokropiæ ketchupem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43094
    Marcin
    Participant

    Barszcz czerwony z uszkami

    1 1/2 kg buraków
    pêczek w³oszczyzny
    kilka suszonych grzybów
    sok z cytryny
    sól
    pieprz

    Grzyby ugotowaæ, wyj±æ. W tym samym wywarze ugotowaæ w³oszczyznê, ostudziæ i wyj±æ. Oddzielnie ugotowaæ pokrojone buraki z dodatkiem soli i soku z cytryny i odcedziæ.
    Po³±czyæ wywary i przyprawiæ.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43093
    Marcin
    Participant

    Koktajl

    z³oty melon
    2 banany
    brzoskwinia – du¿a
    mleko
    sok z cytryny

    Owoce zmiksowaæ na mus dodaæ mleko, sok z cytryny. Przepis na dwie du¿e szklanki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43091
    Marcin
    Participant

    Napój bananowo-jab³kowy

    2 banany
    3 jab³ka
    cukier waniliowy
    3 ³y¿ki cukru
    sok z pó³ cytryny
    1 szklanka mleka
    1 szklanka kwa¶nej ¶mietany

    Jab³ka i banany obraæ ,pokroiæ w cz±stki ,zmiksowaæ z mlekiem i ¶mietan±. Dodaæ cukier ,cukier waniliowy i sok z cytryny .podawaæ sch³odzony w wysokich szklankach udekorowanymi plasterkami cytryny.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

    in reply to: Re:Partia nr 5 #43090
    Marcin
    Participant

    Czekoladowy deser

    2 czekolady
    4 ³y¿ki miodu
    1 margaryna
    250 g. p³atków kukurydzianych
    mas³o do wysmarowania blachy
    biszkopty do wy³o¿enia blachy

    Czekoladê, miód, margarynê rozpu¶ciæ, podgrzewaæ na ma³ym ogniu, mieszaæ i dodawaæ p³atki kukurydziane. Przygotowan± masê wy³o¿yæ na biszkopty u³o¿one na wysmarowanej cieniutko mas³em blaszce. Wstawiæ do lodówki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Cinek

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 38 total)