Home › Forums › Forum Konkursowe › Drugi Konkurs Pychotki › Konkurs
- This topic has 6 replies, 4 voices, and was last updated 20 years, 9 months ago by
Wiesia.
-
AuthorPosts
-
11 marca 2005 at 19:18 #43067
Marcin
ParticipantPLACEK STRYJENKI
4 ¿ó³tka; 2 ca³e jaja; 15 dag cukru pudru; 2,5 szklanki m±ki; 20 dag mas³a; 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia; sok z cytryny.
Mas³o utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkami, dodaæ sok z cytryny i po jednym jaju, aby masa by³a puszysta. Dodawaæ m±kê i proszek do pieczenia. Ciasto wy³o¿yæ na blaszkê, posmarowaæ powid³em, pokruszyæ gorzk± czekolade, orzechy i rodzynki.
10 dag cukru
20 dag kokosu
10 dag mas³a (roztopiæ)
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
6 bia³ekBia³ka ubiæ z cukrem, dodaæ resztê sk³adników i wylaæ na placek.
11 marca 2005 at 19:32 #43068Marcin
ParticipantRogaliki dro¿d¿owe
3 szklanki m±ki
3 ³y¿ki cukru
cukier waniliowy
5 dag dro¿d¿y
2 jajka
200 ml mleka
3 ³y¿ki oleju
sólM±ka + sól w misce. Podgrzaæ mleko z t³uszczem. rozrobic dro¿d¿e z cukrem + cukier waniliowy + jajo i ¿ó³tko i dok³adnie rozetrzeæ.
Do mleka dodaæ dro¿d¿e i delikatnie wymieszaæ. Po³±czone sk³adniki wlaæ do miski. Wymieszaæ, odstawiæ do wyro¶niêcia.
Pó¿niej formowaæ rogaliki.11 marca 2005 at 19:38 #43069Marcin
ParticipantPizza
3 dag dro¿d¿y
90 ml wody (1/3 szklanki)
3 ³y¿ki oleju
20 dag m±ki
³y¿eczka soli
³y¿eczka cukruZagnie¶æ dro¿d¿e i zostawiæ do wyro¶niêcia. Przykryæ wilgotn± ¶ciereczk±.
Blachê wysmarowaæ olejem, roz³o¿yæ ciasto palcami – nak³adaæ dodatki.11 marca 2005 at 19:45 #43071Marcin
ParticipantSernik
1,5 kg sera
12 jaj
3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
2 ziemniaki
3 szklanki cukru
cukier waniliowy
30 dag t³uszczu
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
sok z cytrynyMiksowaæ wszystko po kolei: margaryna z cukrem; jaja; ziemniaki; ser itd.
12 marca 2005 at 13:53 #43124Katarzyna
ParticipantCinek, wybacz, ale 'itd.’ to nie jest podanie przepisu. Przy³ó¿ siê dziewczyno/ch³opaku, bo Twoje przepisy s± niekompletne i na ich podstawie nie ma szans czegokolwiek zrobiæ, a przepis po to w³a¶nie jest, ¿eby s³u¿yæ jako sposób ugotowania/upieczenia. Pozdrawiam
B.12 marca 2005 at 21:58 #43173Anerite
ParticipantDokladnie, zaden przepis nie jest wykonczony, nie jest podane co dalej po wymieszaniu skladnikow, jak piec czy podawac. Wymieszanie skladnikow to nie jest przepis, np. jak w Kremowce i innych, a przy pizzy to juz nie wiem co to znaczy zagniesc drozdze, bo zagniata sie ciasto ale zeby drozdze, to pierwsze slysze. Czy takie przepisy wezma udzial w konkursie? Anerite.
12 marca 2005 at 22:37 #43175Wiesia
ParticipantCinek, to nie sa przepisy tylko sugestie. Brakuje wszystkiego:czasu pieczenia, temp, ilosci itp.Mamy sie tego domyslac? To konkurs na zagadki czy na niedomowienia?
Znalazlam nawet "przepis" bez nazwy, 39- ty, gdzie trzepiesz (?) pietruszka nad kurczakiem.Post edited by: vjesja, at: 2005/03/12 19:38
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.