Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
agulinaaParticipant
Ja uzywam maszyny do pieczenia chleba od prawie 2 lat i to bardzo, bardzo czesto (srednio co 2 dzien), wykorzystuje gotowe mieszanki chlebowe, maszyne nastawiam na program do robienia ciasta, z ktorego potem formuje bochenek pieczony w piekarniku.
Wykorzystuje ja tez do wyrabiania ciasta na pizze, buleczki, czasem ciasto drozdzowe :laugh:
Fajna ta moja maszyna, lubie ja i jak sie zepsuje to na pewno kupie nowa 😆agulinaaParticipantJa tez uwielbiam kalafior! dla mnie to prawdziwa pycha 😛 no i oczywiscie brokuly. Tez gotuje je przewaznie na parze (mam specjalny garnek), nie wiedzialam o tych lodygach, ze tez je mozna jesc (zawsze je wyrzucalam :unsure: ), wyprobuje nastepnym razem.
Tez przewaznie jadam kalafiora z bulka tarta i maselkiem, brokuly pod beszamelem lub zapieczone z serem zoltym. mniam 😛 ale mam smaka na kalfior :laugh:agulinaaParticipantWesolych Swiat, smaczego jajka, mokrego dyngusu i obfitego "zajaczka" dla wszystkich Pychotkowiczow
agulinaaParticipantJa poszperalam i znalazlam takie cos :
SA£ATKA SZARPANASa³atka:
li¶cie surowego szpinaku (pêczek)
rukola (ma³e opakowanie)
szczypiorek (pól pêczka)
pomidorki koktailowe (ma³e opakowanie)Sos:
musztarda (duza ³yzka)
czosnek (3-4 z±bki)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
wszystko razem wymieszaæPRZYRZ¡DZANIE:
Wszystko umyæ i osuszyc. Oderwaæ szpinakowe ³odyzki, li¶cie poszarpaæ, rukole poszarpaæ i wymieszaæ w misce. Nak³adaæ na talerze dok³adaj±c po kilka pomidorków, przyozdobiæ ca³ymi ³ody¿kami szczypiorku (aby wygl±da³y jak bierki).
Polaæ sosem. Smacznego!… (za przepis bardzo dziêkujê Kasi)
SURÓWKA ZE SZPINAKU WIOSENNEGO W MAJONEZIE– 30 do 40 dkg m³odego szpinaku,
– majonez,
– 2 jajka na twardo,
– pêczek rzodkiewek.SPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:
Szpinak dok³adnie op³ukaæ, otrz±sn±æ, odci±æ ³ody¿ki i pokroiæ w drobne paski. Rzodkiewkê pokroiæ w plasterki i z drobno posiekanymi jajkami dodaæ do szpinaku. Wymieszaæ z majonezem…
SA£ATKA ZE SZPINAKU– 20 dag szpinaku – sól i bia³y pieprz
– 10 dag ma³ych twardych pieczarek – 2 ³y¿ki octu winnego
– pêczek szczypiorku – 2 ³y¿ki soku z jab³ek
– 2 ³y¿ki upra¿onych pestek s³onecznika – 3 ³y¿ki oliwy z oliwek
– 1 ³y¿ka musztardy DijonSPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:
Zaczynamy od sosu. Mieszamy oliwê z musztard±, sokiem z jab³ek i octem. Doprawiamy sol± i pieprzem, ewentualnie cukrem. Nastêpnie myjemy szpinak i ods±czamy go z wody. Pieczarki czy¶cimy, myjemy i kroimy w plasterki. £±czymy szpinak z pieczarkami, zalewamy sosem i dok³adnie, ale delikatnie , mieszamy. Sa³atkê podajemy posypan± pestkami s³onecznika i posiekanym szczypiorkiem…
Przepisy pochodza z serwisu [url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]
Jeszcze swego czasu Magda z Mediolanu podawala fajny przepis na salatke ze szpinaku z czosnkiem i parmiggiano reggiano ale nie pamietam proporcji, szkoda, bo chyba warta przyrzadzenia 🙁
agulinaaParticipantHejo Aga! Fajnie, ze do nas dolaczylas :laugh:
agulinaaParticipantDla mnie bomba!!! Ten artykul znaczy sie :laugh: A te mazurki… mniam!
agulinaaParticipantPatelnia z pikantnym miesem mielonym
1 cebula
1 zabek czosnku
2 lyzki oliwy
400 g miesa mielonego wolowego
300 g makaronu – sprezynki
sol, pieprz, papryka mielona
1 papryczka chili
1 puszka groszku
300 g pieczarek
1 puszka pomidorow
3 lyzki przecieru pomidorowegoCebule i czosnek dokladnie posiekac i wrzucic na rozgrzany olej, poddusic, dodac mieso mielone i mocno przysmazyc.
Dodac sol, pieprz, papryke, chili, groszek i pieczarki pokrojone w plasterki i pomidory. Wszystko dusic okolo 10 minut, doprawic przecierem.
Przygotowac makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i wsypac na patelnie, wymieszac i podawac.. Penne z szynka
1 opakowanie makaronu penne
1 – 2 kartoniki pomidorow pasteryzowanych
lub pomidorow w puszce
200 g szynki gotowanej
150 g sera zoltego
10-15 oliwek
kilka listkow swiezej bazylii
sol, pieprz, smietana do zageszczenia sosu
2 zabki czosnku przecisniete przez praskeNa patelni rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, zeszklic, nastepnie wlac pomidory lub przecier i dusic razem okolo 10 minut, sos przyprawic sola, pieprzem, odrobina tabasco (nie jest to konieczne), zagescic smietana wymieszana z odrobina maki ziemniaczanej (sos powinien byc dosyc gesty)
Szynke i ser zloty pokroic w paski, oliwki na polowki.
Przygotowac makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
1/3 czesc makaronu wsypac do naczynia zaroodpornego, posypac szynka, serem zoltym, oliwkami i zalac sosem, wsypac znowu makaron znowu szynke, ser i oliwki i znowu zalac sosem i trzecia warstwe jak powyzej (uwaga – nie mieszac). Udekorowac swiezymi listkami bazylii. Przykryc, trzymac w cieple, podawac po okolo 10- 15 minutach.Penne z kurczakiem i mozarella
2 piersi kurczaka – 250 g
sol, pieprz, oliwa
1 puszka pomidorow lub 5 swiezych
2 kulki mozzarelli
50 g zielonych oliwek
10 lyzek oliwy z oliwek
400 g makaronu penne (rurki)
sol, 10 listkow bazyliiPiesi kurczaka pokroic na kostke, doprawic pieprzem i smazyc na oliwie, wrzucic do salaterki.
Pomidory i mozarelle pokroic w kostke i dorzucic do kurczaka, dodac oliwki, oliwe i mocno przyprawic pieprzem. Penne przygotowac zgodnie z przpisem na opakowaniu, dodac do salaterki i dokladnie wymieszac, podawac natychmiast posypane listkami bazyliiPenne Aguliny
1 kurczak (moze byc gotowany lub pieczony)
1 opakowanie makaronu penne
2 male cukinie
4 pomidory (moga byc z puszki)
1 por (biala czesc)
2-3 lyzki pesto
1 zabek czosnku
tabasco, sol, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa, smietana
20 dag sera feta
kilka oliwekKurczaka obrac ze skory usunac kosci i pokroic w raczej wieksze kawalki.
Rozgrzac na duzej patelni oliwe, dodac posiekany zabek czosnku, nastepnie wrzucic cukinie pokrojone w polplasterki, podsmazyc, wrzucic pora pokrojonego w krazki przesmazyc i calosc skropic lekko octem balsamicznym (nie jest to konieczne ale wzbogaca smak potrawy)
nastepnie wrzucic na patelnie pokrojone pomidory i smazyc kilka minut, dodac odrobine przecieru pomidorowego i pesto, zagescic smietana, przyprawic tabasco, sola i pieprzem.
Makaron ugotowac zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przygotowac duzy garnek – wrzucic do niego ugotowany makaron i sos z patelni, energicznie zamieszac, posypac calosc serem feta, zamieszac, wrzucic kurczaka, wymieszac.agulinaaParticipantHejo! Witam cie i ja! i tez pamietam z mniama i sysa
agulinaaParticipantGratuluje!!!! Super wiadomosc! :laugh:
agulinaaParticipantBa! Ja na szczecie bledow ortograficznych 1 stopnia nie robie, co do slow pisanych z "nie" mam watpliwosci :unsure: Natomiast nieraz spotkalam sie z przypadloscia trapiaca wcale nie tak malo ludzi – dysortografia. otoz osoby na nia cierpiace naprawde robia bledy, ktore my widzac zgrzytamy zebami 🙁 ale oni juz tak maja i koniec!
Jezeli jednak ktos te bledy robi z niedbalstwa to juz inna sprawa! Takze przychylam sie do apelu mojej przedmowczyni!!! 🙂agulinaaParticipantBa! Ja bym chetnie poczula wiosne, ale jak nie snieg sypie to mroz trzyma, zima jeszcze… ale to nic! slonce wyszlo i weselej sie zrobilo! :laugh:
agulinaaParticipantHejo!!! Fajnie, ze ludziikow przybywa! 🙂
-
AuthorPosts