Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

agulinaa

Forum Replies Created

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: sprzęt ułatwiający życie #43994
    agulinaa
    Participant

    Ja uzywam maszyny do pieczenia chleba od prawie 2 lat i to bardzo, bardzo czesto (srednio co 2 dzien), wykorzystuje gotowe mieszanki chlebowe, maszyne nastawiam na program do robienia ciasta, z ktorego potem formuje bochenek pieczony w piekarniku.
    Wykorzystuje ja tez do wyrabiania ciasta na pizze, buleczki, czasem ciasto drozdzowe :laugh:
    Fajna ta moja maszyna, lubie ja i jak sie zepsuje to na pewno kupie nowa 😆

    in reply to: kalafior #43910
    agulinaa
    Participant

    Ja tez uwielbiam kalafior! dla mnie to prawdziwa pycha 😛 no i oczywiscie brokuly. Tez gotuje je przewaznie na parze (mam specjalny garnek), nie wiedzialam o tych lodygach, ze tez je mozna jesc (zawsze je wyrzucalam :unsure: ), wyprobuje nastepnym razem.
    Tez przewaznie jadam kalafiora z bulka tarta i maselkiem, brokuly pod beszamelem lub zapieczone z serem zoltym. mniam 😛 ale mam smaka na kalfior :laugh:

    in reply to: Re:serdeczne zyczenia #43503
    agulinaa
    Participant

    Wesolych Swiat, smaczego jajka, mokrego dyngusu i obfitego "zajaczka" dla wszystkich Pychotkowiczow

    in reply to: Szpinakowe przepisy #43290
    agulinaa
    Participant

    Ja poszperalam i znalazlam takie cos :
    SA£ATKA SZARPANA

    Sa³atka:
    li¶cie surowego szpinaku (pêczek)
    rukola (ma³e opakowanie)
    szczypiorek (pól pêczka)
    pomidorki koktailowe (ma³e opakowanie)

    Sos:
    musztarda (duza ³yzka)
    czosnek (3-4 z±bki)
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz do smaku
    wszystko razem wymieszaæ

    PRZYRZ¡DZANIE:

    Wszystko umyæ i osuszyc. Oderwaæ szpinakowe ³odyzki, li¶cie poszarpaæ, rukole poszarpaæ i wymieszaæ w misce. Nak³adaæ na talerze dok³adaj±c po kilka pomidorków, przyozdobiæ ca³ymi ³ody¿kami szczypiorku (aby wygl±da³y jak bierki).
    Polaæ sosem. Smacznego!… (za przepis bardzo dziêkujê Kasi)
    SURÓWKA ZE SZPINAKU WIOSENNEGO W MAJONEZIE

    – 30 do 40 dkg m³odego szpinaku,
    – majonez,
    – 2 jajka na twardo,
    – pêczek rzodkiewek.

    SPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:

    Szpinak dok³adnie op³ukaæ, otrz±sn±æ, odci±æ ³ody¿ki i pokroiæ w drobne paski. Rzodkiewkê pokroiæ w plasterki i z drobno posiekanymi jajkami dodaæ do szpinaku. Wymieszaæ z majonezem…
    SA£ATKA ZE SZPINAKU

    – 20 dag szpinaku – sól i bia³y pieprz
    – 10 dag ma³ych twardych pieczarek – 2 ³y¿ki octu winnego
    – pêczek szczypiorku – 2 ³y¿ki soku z jab³ek
    – 2 ³y¿ki upra¿onych pestek s³onecznika – 3 ³y¿ki oliwy z oliwek
    – 1 ³y¿ka musztardy Dijon

    SPOSÓB PRZYRZ¡DZANIA:

    Zaczynamy od sosu. Mieszamy oliwê z musztard±, sokiem z jab³ek i octem. Doprawiamy sol± i pieprzem, ewentualnie cukrem. Nastêpnie myjemy szpinak i ods±czamy go z wody. Pieczarki czy¶cimy, myjemy i kroimy w plasterki. £±czymy szpinak z pieczarkami, zalewamy sosem i dok³adnie, ale delikatnie , mieszamy. Sa³atkê podajemy posypan± pestkami s³onecznika i posiekanym szczypiorkiem…

    Przepisy pochodza z serwisu [url]http://www.szpinak.prv.pl/[/url]

    Jeszcze swego czasu Magda z Mediolanu podawala fajny przepis na salatke ze szpinaku z czosnkiem i parmiggiano reggiano ale nie pamietam proporcji, szkoda, bo chyba warta przyrzadzenia 🙁

    in reply to: Witam #43190
    agulinaa
    Participant

    Hejo Aga! Fajnie, ze do nas dolaczylas :laugh:

    in reply to: Re:Wielkanoc od kuchni. #42942
    agulinaa
    Participant

    Dla mnie bomba!!! Ten artykul znaczy sie :laugh: A te mazurki… mniam!

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42792
    agulinaa
    Participant

    Patelnia z pikantnym miesem mielonym

    1 cebula
    1 zabek czosnku
    2 lyzki oliwy
    400 g miesa mielonego wolowego
    300 g makaronu – sprezynki
    sol, pieprz, papryka mielona
    1 papryczka chili
    1 puszka groszku
    300 g pieczarek
    1 puszka pomidorow
    3 lyzki przecieru pomidorowego

    Cebule i czosnek dokladnie posiekac i wrzucic na rozgrzany olej, poddusic, dodac mieso mielone i mocno przysmazyc.
    Dodac sol, pieprz, papryke, chili, groszek i pieczarki pokrojone w plasterki i pomidory. Wszystko dusic okolo 10 minut, doprawic przecierem.
    Przygotowac makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i wsypac na patelnie, wymieszac i podawac.

    . Penne z szynka

    1 opakowanie makaronu penne
    1 – 2 kartoniki pomidorow pasteryzowanych
    lub pomidorow w puszce
    200 g szynki gotowanej
    150 g sera zoltego
    10-15 oliwek
    kilka listkow swiezej bazylii
    sol, pieprz, smietana do zageszczenia sosu
    2 zabki czosnku przecisniete przez praske

    Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, zeszklic, nastepnie wlac pomidory lub przecier i dusic razem okolo 10 minut, sos przyprawic sola, pieprzem, odrobina tabasco (nie jest to konieczne), zagescic smietana wymieszana z odrobina maki ziemniaczanej (sos powinien byc dosyc gesty)
    Szynke i ser zloty pokroic w paski, oliwki na polowki.
    Przygotowac makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    1/3 czesc makaronu wsypac do naczynia zaroodpornego, posypac szynka, serem zoltym, oliwkami i zalac sosem, wsypac znowu makaron znowu szynke, ser i oliwki i znowu zalac sosem i trzecia warstwe jak powyzej (uwaga – nie mieszac). Udekorowac swiezymi listkami bazylii. Przykryc, trzymac w cieple, podawac po okolo 10- 15 minutach.

    Penne z kurczakiem i mozarella

    2 piersi kurczaka – 250 g
    sol, pieprz, oliwa
    1 puszka pomidorow lub 5 swiezych
    2 kulki mozzarelli
    50 g zielonych oliwek
    10 lyzek oliwy z oliwek
    400 g makaronu penne (rurki)
    sol, 10 listkow bazylii

    Piesi kurczaka pokroic na kostke, doprawic pieprzem i smazyc na oliwie, wrzucic do salaterki.
    Pomidory i mozarelle pokroic w kostke i dorzucic do kurczaka, dodac oliwki, oliwe i mocno przyprawic pieprzem. Penne przygotowac zgodnie z przpisem na opakowaniu, dodac do salaterki i dokladnie wymieszac, podawac natychmiast posypane listkami bazylii

    Penne Aguliny

    1 kurczak (moze byc gotowany lub pieczony)
    1 opakowanie makaronu penne
    2 male cukinie
    4 pomidory (moga byc z puszki)
    1 por (biala czesc)
    2-3 lyzki pesto
    1 zabek czosnku
    tabasco, sol, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa, smietana
    20 dag sera feta
    kilka oliwek

    Kurczaka obrac ze skory usunac kosci i pokroic w raczej wieksze kawalki.
    Rozgrzac na duzej patelni oliwe, dodac posiekany zabek czosnku, nastepnie wrzucic cukinie pokrojone w polplasterki, podsmazyc, wrzucic pora pokrojonego w krazki przesmazyc i calosc skropic lekko octem balsamicznym (nie jest to konieczne ale wzbogaca smak potrawy)
    nastepnie wrzucic na patelnie pokrojone pomidory i smazyc kilka minut, dodac odrobine przecieru pomidorowego i pesto, zagescic smietana, przyprawic tabasco, sola i pieprzem.
    Makaron ugotowac zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Przygotowac duzy garnek – wrzucic do niego ugotowany makaron i sos z patelni, energicznie zamieszac, posypac calosc serem feta, zamieszac, wrzucic kurczaka, wymieszac.

    in reply to: Chcialam sie przywitac :) #42719
    agulinaa
    Participant

    Hejo! Witam cie i ja! i tez pamietam z mniama i sysa

    in reply to: Gratulacje #42718
    agulinaa
    Participant

    Gratuluje!!!! Super wiadomosc! :laugh:

    in reply to: Bledy ortograficzne #42671
    agulinaa
    Participant

    Ba! Ja na szczecie bledow ortograficznych 1 stopnia nie robie, co do slow pisanych z "nie" mam watpliwosci :unsure: Natomiast nieraz spotkalam sie z przypadloscia trapiaca wcale nie tak malo ludzi – dysortografia. otoz osoby na nia cierpiace naprawde robia bledy, ktore my widzac zgrzytamy zebami 🙁 ale oni juz tak maja i koniec!
    Jezeli jednak ktos te bledy robi z niedbalstwa to juz inna sprawa! Takze przychylam sie do apelu mojej przedmowczyni!!! 🙂

    in reply to: Wiosna blisko…. #42587
    agulinaa
    Participant

    Ba! Ja bym chetnie poczula wiosne, ale jak nie snieg sypie to mroz trzyma, zima jeszcze… ale to nic! slonce wyszlo i weselej sie zrobilo! :laugh:

    in reply to: to i ja się przedstawię #42539
    agulinaa
    Participant

    Hejo!!! Fajnie, ze ludziikow przybywa! 🙂

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)