Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › przepisy dla studenta
- This topic has 76 replies, 15 voices, and was last updated 15 years, 2 months ago by Roman Siemiński.
-
AuthorPosts
-
23 lutego 2009 at 16:18 #45579Tomek KomarParticipant
to prawda zdrowie jest bardzo wazne a kozi zamiast ganic sam powinienes wstawic jakis przepis to go skomentujemy i dalej bedziemy mogli prowadzic dyskusje 🙂
24 lutego 2009 at 22:37 #45588IzaParticipantoj tak alergia.. to też moja zmora :/ kiedyś byłam uczulona na gluten…. fuja ale wyrosłam… co do prostych przepisów polecam makaron z sosem pleśniowo śmietanowym… troche kaloryczne ale łatwe w przygotowaniu i pyszne
25 lutego 2009 at 17:48 #45596Tomek KomarParticipanthm:> jakas z ta plesnia to do mnie nie przemawia ;p
26 lutego 2009 at 11:39 #45600AneriteParticipantKto probowal i mu nie odpowiada, widocznie nie lubi takich smakow, ale kto nie probowal, to nie wie o czym mowi. Sery plesniowe nie sa serami zepsutymi, jak niektorzy sadza. Do serow wstrzykuje sie specjalny rodzaj plesni spozywczej, ktora nadaje odpowiedni smak serom dojrzewajacym. Takze liczy sie klimat, polozenie geograficzne i inne warunki, w ktorych sery dojrzewaja. Ten sam gatunek sera z ta sama plesnia ale w innych warunkach dojrzewania nie bedzie tak samo smakowal, dlatego nazwy najlepszych serow sa prawnie zastrzezone i w innych miejscach produkcji sera nie wolno uzywac tej samej nazwy. Dla porownania – to samo dotyczy szampana. Tylko wino musujace produkowane w Szampanii we Francji ma prawo nazywac sie szampanem, wina produkowane gdzie indziej musza miec inne nazwy, identycznie szynka parmenska, tylko z Parmy we Wloszech moze sie tak nazywac. Wiec rozne gatunki serow plesniowych produkowanych na calym swiecie maja inne nazwy, ale naleza do swiatowych smakolykow wysokiej rangi. Najdrozszy i nalepszy jest Roquefort z Francji, a inne sery tego typu musza miec inne nazwy, nawet smakowo podobne, np. Gorgonzola. Cos przepysznego.
26 lutego 2009 at 22:02 #45603IzaParticipantja spróbowałam i teraz się zajadam tymi serami pleśniowymi 😀 dobre, choć tuczące ale ciiichosza:D
2 marca 2009 at 16:19 #45618Tomek KomarParticipantakurat mialem okazje probowac na jakiejs wycieczce we Francji i sie zatrulem wlasnie takim serem wiem, ze sa smakosze tego po prostu mi nie podchodza :>
2 marca 2009 at 21:39 #45620AneriteParticipantSmakolyki chciales powiedziec komar, nie smakosze. Napewno jadles jeszcze cos innego oprocz takiego sera i czym innym sie zatrules. Zatrucie serem plesniowym jest niemozliwe. Tak Ci sie skojarzylo. Cos innego musialo Ci zaszkodzic z cala pewnoscia, no chyba ze to byla reakcja alergiczna, ale w tym przypadku zadnego sera bys nie mogl jesc.
5 marca 2009 at 20:17 #45629Tomek KomarParticipantBynajmniej chcialem napisac dokaldnnie to co napisalem czyli : że są smakosze tego itd… co do mojego zatrucia inne sery jem normalnie, wiec zapewne masz racje nie jestem specjalista od zywienia…a skojarzylo mi sie z serami bo poza tym jadlem jak mnie pamiec nie myli frytki i jakies mieso… reasumujac bez roznicy czy powodem mojego zatrucia byly sery plesniowe czy nie ogolnie rozumiem, ze sporo jest ich amatorow ja jednak do nich nie naleze….
18 marca 2009 at 01:09 #45649Robert KoziołParticipantSery pleśniowe są ok, ale ja osobiście nie przepadam, a można je dodawać to jakiś potraw np?
18 marca 2009 at 20:54 #45652AneriteParticipantSery plesniowe maja szerokie zastosowanie kulinarne. Nadaja sie do sosow do surowek – na zimno, do sosow do mies i jarzyn na cieplo, do nadziewania jarzyn i mies pieczonych, do kanapek na zimno i zapiekanych, z wedlina, z owocami, do sosu do klusek, do rawioli, lazagne, do past do pieczywa, do wypiekow itd.itd.
PS. Odpowiadam wyjatkowo, nie bede sie udzielac dopoki to-to straszy na stronie. To ponad moja wytrzymalosc. Jak dostane wiadomosc, ze juz tego nie ma, to bede odpowiadac. Anerite.
18 marca 2009 at 21:06 #45653Robert KoziołParticipantAnerite, masz na myśli wyskakującą reklamę? Ostatnio nawet w przeglądarce jakoś nie można tego zablokować.
Co do serów pleśniowych to nie wiedziałem ze można je też dodawać do potraw robionych na ciepło, no może pasty podejrzewałem. Powinni zrobić taki przepis na pastę instant to bym sobie sam robił.19 marca 2009 at 19:45 #45658Tomek KomarParticipantslyszalem o programach typu ad block tylko srednio go gdziekolwiek moge znalezc ale chyba niedlugo przy natezeniu tego tyu reklam zaczne go bardziej dokaldnei szukac
19 marca 2009 at 21:13 #45660AneriteParticipantWyjatkowo i to ostatni raz.
Komar, blokowanie powinno byc w kazdym systemie komputerowym, ale blokowanie, o ile wiem, nie dotyczy reklam, jedynie t.zw. POP-UP takie duze obrazki reklamowe, ktore moga wyskakiwac setkami niepowstrzymanie, az sie je zablokuje. Taka blokade zastosowalam kiedys, bo bylo to utrapienie. Teraz jest spokoj. Reklam natomiast nie zablokujesz.
Kazdy z nas sie orientuje, ze reklam roznej masci jest setki lub nawet tysiace, a wiec nawet, gdyby bylo tylko kilkanascie to i tak trzeba dokonac wyboru, nie da sie wszystkich na raz umiescic. Wybor nalezy do admina strony, jak mniemam. Apropos tej konkretnej strasznej reklamy – owszem, jest inna wersja, taka z krzyzykiem w prawym gornym rogu. Wystarczy klik na krzyzyk i wiecej sie nie powtarza. Skad to wiem? A bo wlasnie spotkalam to na innej stronie, te wlasnie z krzyzykiem. To jest normalne podejscie i tez sadze ze do wyboru.
Odwiedzam rozne strony kulinarne chcac nie chcac, poniewaz prawie codziennie korzystam z Google, ktore zawiera przepisy i wiadomosci z roznych stron. O dziwo, tylko na jeszcze jednej (procz Pychotki) spotkalam te wiadro-straszna reklame, ale jednak wersje z krzyzykiem, widac nie kazdy wybral to straszydlo. Widze, ze nie jestem odosobniona w moim zdaniu na temat tej wlasnie reklamy, choc reklam juz bylo tu niemalo. Moze admin wezmie pod uwage odczucia uzytkownikow.
Komar albo i inny uzytkownik – prosze napisac post, kiedy to sie skonczy, to bede mogla normalnie korzystac ze strony. Dziekuje, Anerite.20 marca 2009 at 23:44 #45665Robert KoziołParticipantPrędko to pewnie nie nastąpi, na ileś sesji mają wykupioną więc wyłazi na ekran:) ciekawe tylko że admini jak się wspomni na temat inny niż reklama będąca na pychotce to szybko interweniują (taki dowcip w strone Szanownej Administracji;)) a tu wszystko ok, a naprawdę jest to męczące bo czasem nawet wpis ciężko dodać, nie mówiąc o przeglądani portalu.
23 marca 2009 at 18:01 #45670Tomek KomarParticipantjesli sam wczesniej nie dam za wygrana to z pewnoscia bede pamiatal i napisze…i rzeczywiscie moj pomysl z programem niestety temu czemus nie sprostal ;/
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.