Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

przepisy dla studenta

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. przepisy dla studenta

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 77 total)
  • Author
    Posts
  • #45579
    Tomek Komar
    Participant

    to prawda zdrowie jest bardzo wazne a kozi zamiast ganic sam powinienes wstawic jakis przepis to go skomentujemy i dalej bedziemy mogli prowadzic dyskusje 🙂

    #45588
    Iza
    Participant

    oj tak alergia.. to też moja zmora :/ kiedyś byłam uczulona na gluten…. fuja ale wyrosłam… co do prostych przepisów polecam makaron z sosem pleśniowo śmietanowym… troche kaloryczne ale łatwe w przygotowaniu i pyszne

    #45596
    Tomek Komar
    Participant

    hm:> jakas z ta plesnia to do mnie nie przemawia ;p

    #45600
    Anerite
    Participant

    Kto probowal i mu nie odpowiada, widocznie nie lubi takich smakow, ale kto nie probowal, to nie wie o czym mowi. Sery plesniowe nie sa serami zepsutymi, jak niektorzy sadza. Do serow wstrzykuje sie specjalny rodzaj plesni spozywczej, ktora nadaje odpowiedni smak serom dojrzewajacym. Takze liczy sie klimat, polozenie geograficzne i inne warunki, w ktorych sery dojrzewaja. Ten sam gatunek sera z ta sama plesnia ale w innych warunkach dojrzewania nie bedzie tak samo smakowal, dlatego nazwy najlepszych serow sa prawnie zastrzezone i w innych miejscach produkcji sera nie wolno uzywac tej samej nazwy. Dla porownania – to samo dotyczy szampana. Tylko wino musujace produkowane w Szampanii we Francji ma prawo nazywac sie szampanem, wina produkowane gdzie indziej musza miec inne nazwy, identycznie szynka parmenska, tylko z Parmy we Wloszech moze sie tak nazywac. Wiec rozne gatunki serow plesniowych produkowanych na calym swiecie maja inne nazwy, ale naleza do swiatowych smakolykow wysokiej rangi. Najdrozszy i nalepszy jest Roquefort z Francji, a inne sery tego typu musza miec inne nazwy, nawet smakowo podobne, np. Gorgonzola. Cos przepysznego.

    #45603
    Iza
    Participant

    ja spróbowałam i teraz się zajadam tymi serami pleśniowymi 😀 dobre, choć tuczące ale ciiichosza:D

    #45618
    Tomek Komar
    Participant

    akurat mialem okazje probowac na jakiejs wycieczce we Francji i sie zatrulem wlasnie takim serem wiem, ze sa smakosze tego po prostu mi nie podchodza :>

    #45620
    Anerite
    Participant

    Smakolyki chciales powiedziec komar, nie smakosze. Napewno jadles jeszcze cos innego oprocz takiego sera i czym innym sie zatrules. Zatrucie serem plesniowym jest niemozliwe. Tak Ci sie skojarzylo. Cos innego musialo Ci zaszkodzic z cala pewnoscia, no chyba ze to byla reakcja alergiczna, ale w tym przypadku zadnego sera bys nie mogl jesc.

    #45629
    Tomek Komar
    Participant

    Bynajmniej chcialem napisac dokaldnnie to co napisalem czyli : że są smakosze tego itd… co do mojego zatrucia inne sery jem normalnie, wiec zapewne masz racje nie jestem specjalista od zywienia…a skojarzylo mi sie z serami bo poza tym jadlem jak mnie pamiec nie myli frytki i jakies mieso… reasumujac bez roznicy czy powodem mojego zatrucia byly sery plesniowe czy nie ogolnie rozumiem, ze sporo jest ich amatorow ja jednak do nich nie naleze….

    #45649
    Robert Kozioł
    Participant

    Sery pleśniowe są ok, ale ja osobiście nie przepadam, a można je dodawać to jakiś potraw np?

    #45652
    Anerite
    Participant

    Sery plesniowe maja szerokie zastosowanie kulinarne. Nadaja sie do sosow do surowek – na zimno, do sosow do mies i jarzyn na cieplo, do nadziewania jarzyn i mies pieczonych, do kanapek na zimno i zapiekanych, z wedlina, z owocami, do sosu do klusek, do rawioli, lazagne, do past do pieczywa, do wypiekow itd.itd.

    PS. Odpowiadam wyjatkowo, nie bede sie udzielac dopoki to-to straszy na stronie. To ponad moja wytrzymalosc. Jak dostane wiadomosc, ze juz tego nie ma, to bede odpowiadac. Anerite.

    #45653
    Robert Kozioł
    Participant

    Anerite, masz na myśli wyskakującą reklamę? Ostatnio nawet w przeglądarce jakoś nie można tego zablokować.
    Co do serów pleśniowych to nie wiedziałem ze można je też dodawać do potraw robionych na ciepło, no może pasty podejrzewałem. Powinni zrobić taki przepis na pastę instant to bym sobie sam robił.

    #45658
    Tomek Komar
    Participant

    slyszalem o programach typu ad block tylko srednio go gdziekolwiek moge znalezc ale chyba niedlugo przy natezeniu tego tyu reklam zaczne go bardziej dokaldnei szukac

    #45660
    Anerite
    Participant

    Wyjatkowo i to ostatni raz.
    Komar, blokowanie powinno byc w kazdym systemie komputerowym, ale blokowanie, o ile wiem, nie dotyczy reklam, jedynie t.zw. POP-UP takie duze obrazki reklamowe, ktore moga wyskakiwac setkami niepowstrzymanie, az sie je zablokuje. Taka blokade zastosowalam kiedys, bo bylo to utrapienie. Teraz jest spokoj. Reklam natomiast nie zablokujesz.
    Kazdy z nas sie orientuje, ze reklam roznej masci jest setki lub nawet tysiace, a wiec nawet, gdyby bylo tylko kilkanascie to i tak trzeba dokonac wyboru, nie da sie wszystkich na raz umiescic. Wybor nalezy do admina strony, jak mniemam. Apropos tej konkretnej strasznej reklamy – owszem, jest inna wersja, taka z krzyzykiem w prawym gornym rogu. Wystarczy klik na krzyzyk i wiecej sie nie powtarza. Skad to wiem? A bo wlasnie spotkalam to na innej stronie, te wlasnie z krzyzykiem. To jest normalne podejscie i tez sadze ze do wyboru.
    Odwiedzam rozne strony kulinarne chcac nie chcac, poniewaz prawie codziennie korzystam z Google, ktore zawiera przepisy i wiadomosci z roznych stron. O dziwo, tylko na jeszcze jednej (procz Pychotki) spotkalam te wiadro-straszna reklame, ale jednak wersje z krzyzykiem, widac nie kazdy wybral to straszydlo. Widze, ze nie jestem odosobniona w moim zdaniu na temat tej wlasnie reklamy, choc reklam juz bylo tu niemalo. Moze admin wezmie pod uwage odczucia uzytkownikow.
    Komar albo i inny uzytkownik – prosze napisac post, kiedy to sie skonczy, to bede mogla normalnie korzystac ze strony. Dziekuje, Anerite.

    #45665
    Robert Kozioł
    Participant

    Prędko to pewnie nie nastąpi, na ileś sesji mają wykupioną więc wyłazi na ekran:) ciekawe tylko że admini jak się wspomni na temat inny niż reklama będąca na pychotce to szybko interweniują (taki dowcip w strone Szanownej Administracji;)) a tu wszystko ok, a naprawdę jest to męczące bo czasem nawet wpis ciężko dodać, nie mówiąc o przeglądani portalu.

    #45670
    Tomek Komar
    Participant

    jesli sam wczesniej nie dam za wygrana to z pewnoscia bede pamiatal i napisze…i rzeczywiscie moj pomysl z programem niestety temu czemus nie sprostal ;/

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 77 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.