Home › Forums › Przepisy czytelników › Porady czytelników › Gotowanie dla singli
- This topic has 76 replies, 13 voices, and was last updated 12 years, 10 months ago by Joanna Kulesza.
-
AuthorPosts
-
16 listopada 2011 at 02:49 #46455Waldemar RyszkowskiParticipant
Nie ma jak być samemu, można jeść smacznie i baaardzo niezdrowo. Ja lubię akurat eksperymentować w kuchni z nowymi akcesoriami do kuchni, tak że nie ma ja samemu
16 listopada 2011 at 02:49 #46124Waldemar RyszkowskiParticipantNie ma jak być samemu, można jeść smacznie i baaardzo niezdrowo. Ja lubię akurat eksperymentować w kuchni z nowymi akcesoriami do kuchni, tak że nie ma ja samemu
16 listopada 2011 at 22:09 #46125joanna wesolaParticipantJa osobiscie polecam przepisy z ryżem lub kaszą cuscus. Potrawę robi się w max 30 min. Może być z kurczakiem, krewetkami, mielonym lub wega zależy od samopoczucia w danym dniu 🙂 A jak zostanie to mozna włożyć do lodówki i na drugi dzień jest równie pyszne
16 listopada 2011 at 22:09 #46456joanna wesolaParticipantJa osobiscie polecam przepisy z ryżem lub kaszą cuscus. Potrawę robi się w max 30 min. Może być z kurczakiem, krewetkami, mielonym lub wega zależy od samopoczucia w danym dniu 🙂 A jak zostanie to mozna włożyć do lodówki i na drugi dzień jest równie pyszne
17 listopada 2011 at 01:01 #46126AneriteParticipantDzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.
17 listopada 2011 at 01:01 #46457AneriteParticipantDzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.
6 grudnia 2011 at 14:14 #46138joanna wesolaParticipantNawet jeżeli kaszą to nie jest to i tak każdy wie o co chodzi, a chodziło głównie o proste, szybkie danie.
Jeżeli już naprawdę nie ma czasu na gotowanie to polecam stronkę [url=http://www.smakuje.pl/caterings]smakuje.pl[/url].6 grudnia 2011 at 14:14 #46469joanna wesolaParticipantNawet jeżeli kaszą to nie jest to i tak każdy wie o co chodzi, a chodziło głównie o proste, szybkie danie.
Jeżeli już naprawdę nie ma czasu na gotowanie to polecam stronkę [url=http://www.smakuje.pl/caterings]smakuje.pl[/url].7 grudnia 2011 at 00:12 #46139AneriteParticipantW tym przypadku chodzi nie tylko o szybkosc i prostote, ale o konsekwencje zdrowotne przy pewnych chorobach jesli ktos mylnie uwaza kuskus za kasze, a to sie w Polsce niestety przyjelo i to jest sedno sprawy, czego nie zrozumialas.
7 grudnia 2011 at 00:12 #46470AneriteParticipantW tym przypadku chodzi nie tylko o szybkosc i prostote, ale o konsekwencje zdrowotne przy pewnych chorobach jesli ktos mylnie uwaza kuskus za kasze, a to sie w Polsce niestety przyjelo i to jest sedno sprawy, czego nie zrozumialas.
9 grudnia 2011 at 19:30 #46142Zuzanna PaprockaParticipant[b]Anerite napisał:[/b]
[quote]Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.[/quote]
Berdzo dobrze powiedziane. Wiele ludzi zyje w przekonaniu ze to kasza warto zawsze zaznaczyc to to wlasciwie jest couscous.
9 grudnia 2011 at 19:30 #46473Zuzanna PaprockaParticipant[b]Anerite napisał:[/b]
[quote]Dzoano i inni udzielajacy sie na Pychotce – coucous to NIE JEST kasza!!!
Bledne pojecie o tym produkcie powstalo z blednego tlumaczenia z obcego jezyka. Jest to slowo wieloznaczne i od tlumacza zalezy wybor prawidlowego slowa. W tym przypadku uzyto niewlasciwego, pewnie dlatego, ze tlumacz nie znal sie na kulinariach, a wyglad couscousu mogl go zmylic.
Kazda kasza to jest ziarno i trzeba je odpowiednio dlugo gotowac. Nie istnieje zadna kasza, zeby wystarczylo ja tylko zaparzyc, jak couscous. Najdrobniejsza jest kasza manna, nieporownanie drobniejsza od couscousu, a trzeba ja gotowac ok. 10 min. prawda? Couscous jest marokanskim makaronem wytwarzanym z semoliny (durum), czyli najlepszego gatunku maki. Kiedys, w dawnych czasach w kazdym domu couscous wytwarzaly recznie kobiety, a pewnie jeszcze i teraz w niektorych domach to robia, natomiast na skale przemyslowa wytwarza sie go fabrycznie. Dla scislosci – couscous pierwotnie zaczeto wytwarzac w Tunezji, dopiero potem w Marocco, ktore jak wiecie bylo dlugi czas pod protektoratem francuskim i couscous zagoscil automatycznie we Francji na dobre, a ze Marocco bylo b. slawne, Tunezja mniej, to przyjelo sie, ze couscous jest marokanski. A wiec, couscous jest niczym innym, jak suszonymi kluskami w ksztalcie kaszy, ale nia nie jest. Niestety w Polsce bledne pojecie sie przyjelo i wystepuje w kazdym portalu kulinarnym. To moze byc dla niektorych osob bardzo grozne, poniewaz nieswiadomie moga sobie bardzo zaszkodzic na zdrowiu. Sa ludzie, ktorzy choruja na zespol Crohna i kilka podobnych chorob przewodu pokarmowego i maczne potrawy dla nich sa wykluczone, poniewaz powoduja zaostrzenie choroby i wielkie bole. Jedzac couscous w przekonaniu, ze to kasza – bardzo sobie zaszkodza nie znajac przyczyny. Pewna osoba na innym forum, kiedy dowiedziala sie co to jest couscous – napisala, ze teraz wie, dlaczego jej matka tak choruje, kiedy go zje. Wiec powinniscie prostowac te bledne przekonania. Kto zna j. francuski albo angielski i czyta przepisy w tych jezykach to sie dowie, co to jest za produkt.Fragment z Wikipedii, w j. angielskim:
Couscous is made typically of durum wheat that is mixed with water and formed into small grains…tlumaczenie: couscous typowo jest robiony z maki durum (semoliny) mieszanej z woda i formowany w male ziarenka…
W kuchni arabskiej couscous jest tez nazwa calej potrawy z dodatkiem mies, jarzyn, drobiu, owocow.[/quote]
Berdzo dobrze powiedziane. Wiele ludzi zyje w przekonaniu ze to kasza warto zawsze zaznaczyc to to wlasciwie jest couscous.
14 stycznia 2012 at 17:55 #46161Grillcenter_plParticipantNa temat gotoowania dla singli powiedziano już niemal wszystko,ale znalazłem ostatnio bardzo fajna potrawę,a mianowicie ryż z mięsem mielonym zapiekanym na patelni. Jako dodatek może być również rozpuszczony żółty ser.
Pozdrawiam Grillcenter.pl
14 stycznia 2012 at 17:55 #46492Grillcenter_plParticipantNa temat gotoowania dla singli powiedziano już niemal wszystko,ale znalazłem ostatnio bardzo fajna potrawę,a mianowicie ryż z mięsem mielonym zapiekanym na patelni. Jako dodatek może być również rozpuszczony żółty ser.
Pozdrawiam Grillcenter.pl
19 stycznia 2012 at 18:29 #46177Joanna KuleszaParticipantJa myślę, że jednym z najlepszych wynalazków dla singli jest zamrażarka!:) Ja np. kupuję kurczaka, od razu sobie dzielę na małe porcje na 1 danie i zamrażam. W lodówce często mam pojedynczo pakowane kabanosy Jedynaki, czy parówki Jedynki, bo mogą dłużej poleżeć i się nie psują.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.