Skład:
- kalmary mrożone 2 opakowania
dwie marchewki
pietruszka
dwie średnie cebulki
1litr wywaru
sól, pieprz - majeranek
- gałka muszkatołowa cała
- słodka papryka
Sposób wykonania:
- Kalmary moczymy w słonej wodzie następnie kroimy w cienkie paski. Do wywaru wrzucamy pokrojone warzywa pietruszkę radze zetrzeć na średnim tarle. Pokrojone kalmary wrzucamy na lekko osolony wrzątek na ok 15 min. W celu pozbycia się przykrego zapachu. Odcedzone kalmary łączymy z wywarem doprawimy solą pieprzem majerankiem i świeżo startą gałką gotujemy ko. 45 min. Na koniec robimy zasmażkę najlepiej na maśle/masło pokrojona cebulka 3 łyżki mąki. Dodajemy do wywaru i wsypujemy paprykę dla ładniejszego koloru. Pamiętaj żeby zasmażka się zagotowała.
3 comments for “Flaczki z kalmarów”