Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane pomidorki Jacka

Kolejne przepis na faszerowane warzywa. Tym razem pomidory w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: pomidorów, ryżu, mielonego mięsa oraz cebuli i czosnku. 
 

Składniki:

  • 10 małych pomidorów 
  • 100 g mięsa mielonego 
  • 1 woreczek ryżu 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pomidorki dokładnie umyć.
    Ściąć  z nich tzw. „czapeczki” i delikatnie wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. 
    Następnie obraną cebulę oraz czosnek posiekać i razem z mięsem mielonym wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek. 
    Całość przesmażyć.
    W między czasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.
    Gdy mięso oraz ryż będzie gotowe wymieszać je ze sobą.
    Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
    Powstałym farszem wypełnić pomidorki.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Posypać jeszcze startym żółtym serem oraz rozmarynem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *