Kolejne przepis na faszerowane warzywa. Tym razem pomidory w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: pomidorów, ryżu, mielonego mięsa oraz cebuli i czosnku.
Składniki:
- 10 małych pomidorów
- 100 g mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek żółtego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pomidorki dokładnie umyć.Ściąć z nich tzw. „czapeczki” i delikatnie wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki.Następnie obraną cebulę oraz czosnek posiekać i razem z mięsem mielonym wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Całość przesmażyć.W między czasie ugotować ryż według opisu na opakowaniu.Gdy mięso oraz ryż będzie gotowe wymieszać je ze sobą.Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.Powstałym farszem wypełnić pomidorki.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Posypać jeszcze startym żółtym serem oraz rozmarynem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20 minut.
Liczba porcji: 4