Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z owoców kiwi

 

Składniki:

  • ½ kg owoców kiwi
  • ½ kg winnych jabłek
  • ½ kg cukru
  • ½ szkl wody
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

  1. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
    Jabłka również obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cząstki, które skropić sokiem z cytryny.
    Następnie do rondelka wlać ½ szkl wody, dodać miód oraz cukier i gotować na małym ogniu, do uzyskania gładkiego syropu.
    Wówczas włożyć do niego owoce oraz skórkę startą z cytryny.
    Smażyć do zgęstnienia na małym ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie przełożyć dżem do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *