Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dwukolorowe ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jabłka

Sposób wykonania:

  1. Żółtka, tłuszcz, mąkę oraz ¾ szkl. cukru zagnieść na gładkie ciasto po czym oddzielić 1/3 ciasta i wymieszać ją z kakaem i wstawić do zamrażalnika.
    W między czasie obrane jabłka pokroić na plastry.
    Następnie ½ białego ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Ułożyć na niej plastry jabłka i zetrzeć na nie tarką ciemne ciasto.
    Rozłożyć białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem cukru i przykryć całość resztą białego ciasta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *