Składniki:
- 1 ½ kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 8 jajek
- 1 szkl. mleka
- 8 dag drożdży
- szczypta soli
- 4 ½ szkl. mąki
- gruby cukier
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, pokruszone drożdże oraz mleko.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać mąkę oraz sól.
Gdy składniki się wyrobić przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wierch posypać grubym cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy 20 minuty.
Następnie podnieść temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę.