Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe z malinami

Składniki:

  • 5 dag drożdżowy
  • 3 szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • maliny
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    1. W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
      Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę oraz sól.
      Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mąkę oraz roszczony tłuszcz.
      ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
      Ciasto ułożyć w formie, na wierzchu ułożyć  maliny.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *