Składniki:
- 5 dag drożdżowy
- 3 szkl. mąki
- ¾ szkl. cukru pudru
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- jagody
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mąkę oraz roszczony tłuszcz.
ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto ułożyć w formie, na wierzchu ułożyć jagody.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.