Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wino domowe

Przepisy na wyrób wina w warunkach domowych. Domowy wyrób wina.

Sake

Składniki: 7 l wody przegotowanej 3 kg cukru 8 dkg drożdży – zwykłych 1 kg ryżu 30 ziaren goździków 10 ziaren ziela angielskiego 2 torebki cukru waniliowego sok z 1 cytryny 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki imbiru 8 ziaren pieprzu naturalnego 10 dkg rodzynek Sposób przyrządzenia: Wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem,…

„Wermut” z ryżu

Bardzo smaczny słodki "wermut".Im starszy tym lepszy.Znalazłam w piwnicy 10-letni.Był bardzo dobry. Składniki: 3 litry wody 1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg 1 cukier waniliowy 0,5 kg ryżu surowego 1 gałka muszkatołowa w kawałkach kilka rodzynek 1 cytryna w kawałkach 3 gożdziki 2 ziela angielskie 2 szczypty cynamonu 5 dag drożdży piekarniczych świeżych Sposób przyrządzenia: Wszystko…

Domowe wino z żyta

Składniki na 10 litrów wina: – 2,5 kg żyta, – garść rodzynek, – 2,25 kg cukru – 6 -8 dag kwasu cytrynowego, – 4 g fosforanu amonowego. Wykonanie: Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butli o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej…