Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wódka

Wódka anyżowa

Składniki: 2,5 l spirytusu ½ szkl. anyżu 3 g anyżu 3 g goździków 6 g skórki z cytryny 4 1/2 szkl. wody 2 2/3 -4 szkl. cukru Sposób wykonania: Anyż, goździki i skórkę pomarańczową zalać spirytusem i odstawić na 2-3 tygodnie po czym wódkę przecedzić i zlać a wodę zagotować  dwukrotnie z dodatkiem cukru i…

Wódka miętowa

Składniki: 100 g suszonej mięty 2,5 l spirytusu 4 szkl. wody 4 szkl. cukru Sposób wykonania:  Miętę zalać spirytusem i odstawić na 2-3 tygodnie po czym wódkę przecedzić i zlać a wodę zagotować  dwukrotnie z dodatkiem cukru i wymieszać z wódką. Przez gazę przecedzić całość do słoja, który szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni…

Wódka malinowa

Składniki: 2,5 l spirytusu 3-4 kg malin 3 szkl. wody 2 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Maliny wrzucić do słoja i zalać je spirytusem aby ledwie je przykrywały po czym odstawić na słońce na 3-4 dni. Po tym czasie spirytus zlać a wodę zagotować dwukrotnie z dodatkiem cukru i wymieszać ze spirytusem. Przez gazę przecedzić…

Poncz herbaciany

Składniki: 2 szkl. herbaty 1 szkl. wódki 1 szkl likieru wiśniowego 1 szkl. likieru pomarańczowego plasterek cytryny Sposób wykonania: Likier wiśniowy, wymieszać gorąca herbatą, likierem pomarańczowym i wiśniowym. Poncz przelać do szklanek do każdej włożyć plasterek cytryny.