Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Likier z kwiatu czarnego bzu

Składniki:1,8 litra wody1 litr spirytusu1,5 kg cukru pudru2 dokładnie obrane, pokrojone cytryny2 dokładnie obrane, pokrojone pomarańcze7 dkg kwasku cytrynowegokwiat czarnego bzu obrany z 60 pęków Sposób przyrządzenia:Kwiaty bzu, cukier, kwasek cytrynowy i cytrusy zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić aby ostygły. Do zimnego syropu dodać spirytus, i całość przelać do czystego, szczelnie zamykanego słoja. Odstawić na 2…

Ratafia staropolska

Składniki: 4 l spirytusu 1,6 litra źródlanej wody 2 kg cukru 25 dkg truskawek 25 dkg pozbawionych pestek wiśni 25 dkg malin leśnych 25 dkg jeżyn leśnych 25 dkg poziomek leśnych 25 dkg pozbawionych pestek śliw węgierek 25 dkg nie obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 25 dkg nie obranych pozbawionych gniazd nasiennych gruszek…

Ciepła wybawicielka

Różne są teorie, ja praktykuje jedną (na mnie działa), podczas picia alkoholu zapijam ciepłą (nie gorącą) herbatą z cytryną i cukrem. Metodę tą poznałem parę lat temu od bywalców za Bugiem gdzie jest stosowana z powodzeniem. Wiem że alkohol popijać ciepłym nie jest łatwo ale idzie sie przyzwyczaić. Od czasu gdy stosuje tę technikę nie…

Majito classic

Składniki:  50 ml rumu bacardi6 kostek lodu,cukier trzcinowy 1 łyżeczkalimonka 2 części z ośmiumięta 6-8 listków woda mineralna gazowana Sposób przyrządzeni:do bostońskiego ( duża szklanica ) dodajemy cukier, miętę, ucieramy chwile drewnianym tłuczkiem, wlewamy rum, wsypujemy lód, zamykamy sheiker i mieszamy energicznie. Po wymieszaniu wlewamy do dużej szklanki z grubego szkła i uzupełniamy wodą mineralną mocno…