Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Nalewka z truskawek

Składniki: 1 kg. truskawek 25 dag. cukru 1/2 litra spirytusu 1 limetka Sposób przyrządzenia: Truskawki oczyścić, umyć , przesypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, często potrząsając słojem. Po tym czasie wlać spirytus rozcieńczony z 1/2 szklanki wody. Zamknąć słoj i odstawić na 6 tygodni. Potem zlać alkohol do innego słoja. Limetkę…

Nalewka z lipy

Składniki: 2 szklanki płynnego miodu lipowego 2 szklanki kwiatów lipy 2 szklanki spirytusu 96 procentowego i osobno 50 ml 2 szklanki wody 1 cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę, ostudzić i wymieszać z miodem. Wlać spirytus, ponownie wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie dodać kwiaty lipy i…

Likier wiśniowy Marzeny

Składniki:1 kg. wiśni z pestkami1 kg. cukru1/4 litra spirytusu Sposób przyrządzenia:Wiśnie wsypane do słoja  zalać spirytusem  i odstawić na 5 dni. Często potrząsać. Następnie zlać spirytus do butelki , a wiśnie zasypać  cukrem i odstawić do czasu, aż cukier się zupełnie rozpuści i zrobi się sok wiśniowy. Po ok. 3 tygodniach połączyć syrop wiśniowy ze…

Kruszon porzeczkowy

Składniki:50 dag. czerwonych porzeczek2 soczyste jabłkapo 3 szklanki czerwonego, słodkiego wina gronowego i wina musującego1/4 szklanki likieru z czarnej porzeczki12 kostek lodu Sposób przygotowania;Porzeczki umyć, poobrywać z ogonków i zalać winem gronowym i likierem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać i schłodzić. Na 10 minut przed podaniem wlać wino musujące oraz dodać kostki…

Koktajl malinowy

Składniki:30 dag. malinszklanka jogurtu naturalnego50 ml. syropu malinowego2 łyżeczki cukru400 ml. mleka lód Sposób przyrządzenia:Maliny przebrać,  opłukać, osączyć. Miksować ok. minuty z jogurtem, mlekiem, syropem malinowym i cukrem. Wysokie szklanki schłodzić w lodówce, wlać koktajl i wsypać po kilka kostek lodu. Od razu podawać.Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad