Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Kawowy smak raju

Składniki:1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku1/2 szklanki mleka (najlepiej schłodzonego)łyżeczka miodu50 ml mleczka kokosowegowiórki kokosoweprzyprawa do kawy i deserów Sposób przyrządzenia: Kawę zalej gorącą wodą, dodaj miód, a po jego dokładnym rozpuszczeniu mleko. Powstała kawę ostudź i wstaw do lodówki by dobrze się schłodziła. Następnie wlej mleczko kokosowe, a całość udekoruj wiórkami kokosowymi.…

Nalewka dziadunia na rumie

Składniki: 2 kg czereśni 50 dag cukru 1 litr rumu 1 laska wanilii 10 goździków Sposób przyrządzenia: Owoce wydrylować. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Dodać goździki, wanilię i zalać rumem. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na 4 miesiące. Przefiltrować, przelać do butelek i znowu odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące. Ale można też…

Wiśniówka Eweliny

Składniki: 1,5 kg wiśni 1 kg cukru 0,5 litra spirytusu Sposób przyrządzenia: Do słoika o pojemności ok. 3 litry należy wsypać wiśnie, zasypać cukrem, zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce np do piwnicy i od czasu do czasu potrząsać, aż do rozpuszczenia cukru. Po 4 miesiącach zlać wiśniówkę do butelek, a wiśnie zamknąć w słoiku,…

Likier Przedpołudniak

Składniki:2 puszki skondensowanego mleka o smaku kakaowym½ litra „najtańszej” wódki (40%)1 czubata łyżeczka bardzo dobrze zmielonej, aromatycznej kawy Sposób przyrządzenia:Puszki z mlekiem wsadzamy do wysokiego garnka, zalewamy zimna wodą, tak, – aby puszki były całe pod woda i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 h. Po ugotowaniu wyjmujemy puszki z garnka i przez ścierkę…

Nalewka orzechowa Marzeny

Składniki: 8 sztuk orzechów włoskich ze skorupą 1/2 litra spirytusu Sposób przyrządzenia: Zielone orzechy włoskie ze skorupą przekroić na pół i przełożyć do słoika i zalać 1/2 litra spirytusu. Odstawić na 3-4 miesiące, aż nalewka ściemnieje. Doskonała na zatrucia pokarmowe. Stosować w proporcjach 1 łyżeczka nalewki orzechowej na pół szklanki letniej, przegotowanej wody. Przepis nadesłany…