Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drinki

Poncz z ananasem

Składniki: 750 ml białego wina 100 ml rumu 1 puszka ananasa 1 cytryna 4 łyżki cukru                                                                                  1 łyżka cukru wanilii Sposób wykonania: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok a ananasa pokroić w kostkę. Następnie wino wymieszać z rumem oraz sokiem ananasowym, dodać jeszcze wanilię, cukier oraz skórkę z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu pod…

Poncz na sylwester

Składniki: 750 ml białego wina 150 ml wódki 150 g cukru 3 pomarańcze 2 cytryny Sposób wykonania: Z owoców ścieramy skórkę i wyciskamy sok po czym wymieszać je z wódką oraz cukier., Całość podgrzać ale nie doprowadzając  do wrzenia. Następnie wlać wódkę, wymieszać i rozlać do szklanek.

Kwas z serwatki

Składniki: 5 l mlecznej serwatki 200 g cukru 50 g drożdży miód Sposób wykonania: Serwatkę lekko podgrzać po czym wsypać do niej cukier oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Po tym czasie dodać miód. Całość wymieszać i schłodzić.

Kwas imbirowy

Składniki: 10  l wody 1 kg cukru 3 pokrojone cytryny garść imbiru 50 g drożdży Sposób wykonania: Do wody wsypać cukier, imbir oraz dodać cytrynę oraz drożdże.  Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia  i rozlać odo butelek. Szczelnie zakręcić i dostawić.