Składniki: 500 g razowych sucharów 15 gałązek mięty 2 szkl. cukru 50 g drożdży 50 g rodzynek 5 ½ l wody Sposób wykonania: Suchary zalać wrzącą wodą i odstawić na 6 godzin po czym wodę zlać i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mięte oraz drożdże, które moczyły się wcześniej w wodzie około 12 godzin.…
Kategoria: Drinki
Bezalkoholowe
Kwas żurawinowy
by Bogdan Ługowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żurawin 4 l wody 2 szkl. cukru 50 g drożdży Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść wyciskając sok po czym miąższ zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie schłodzić do temperatury 30 stopni i całość przecedzić. Dodać wyciśnięty sok, drożdże oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Podawać schłodzone.
Bezalkoholowe
Kwas z razowych sucharów
by Anna Zdanowicz • • 0 Comments
Składniki: 200 g razowych sucharów 4 l wody 200 g cukru 15 g drożdży ¼ łyżki mąki Sposób wykonania: Suchary zalać wrzątkiem i odstawić je na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość przecedzić kwasem rozprowadzić drożdże wymieszane z mąką. Dokładnie wymieszać i odstawi c na 5-6 godzin w ciepłe miejsce. Po tym…
Nalewki
Nalewka orzechowa
by Filip Gregorczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 l wódki 7-8 orzechów 1 ¼ szkl. cukru Sposób wykonania: Orzechy z zieloną łupinką przesypać do butli po czym zalać je wódką, odstawić na 1 miesiąc. Po tym czasie wódkę zlać, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Natomiast orzechy zasypać cukrem i odstawić na 3 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści, wówczas syrop zlać…
Nalewki
Nalewka z mirabelek
by Michał Karbowski • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg mirabelek 4 szkl. wódki 1 ½ szkl. cukru 4 szkl. wody Sposób wykonania: Mirabelki wsypać do butli i zalać je wódką po czym odstawić na 1,5 miejsca w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn zlać i przelać do butelek. Szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Natomiast śliwki zalać syropem zrobionym z…