
Składniki:
– 5 kg owoców
– 6 litrów a później jeszcze 2 litry wody
– 3 kg cukru
– 10 g kwasu cytrynowego
– 4 g pożywki fosforanu amonowego
– drożdże winne rasy Madera

Stołowe Składniki: 5 l moszczu z agrestu 2,125 kg cukru 5 litrów wody drożdże winne Aby uzyskać 10 l wina stołowego o mocy do 13% należy wlać do butli 5 l moszczu z dojrzałego agrestu i cukier wymieszać z przegotowaną i ostudzoną wodą. Do tego dodajemy obudzoną matkę drożdżową. Na mocne wino: Na 1 litr…
Składniki: – 50 ml wódki czystej – 100 ml soku pomidorowego – 15 ml saku cytrynowego – 5 kropli soku worcestershire lub maggi – szczypta soli – szczypta pieprzu Przyrządzić w szeikerze, odcedzić od lodu, podawać w wysokiej szklance lub w goblecie ze słomką i z mieszadełkiem.
Składniki: – 20 ml wiśniówki – 40 ml białego wina – 1 łyżeczka cukru – 1 żółtko – 4-5 wisienek lub świeżych truskawek – szczypta cynamonu Przyrządzić w szeikerze lub mikserze, ubijając do spienienia odcedzić od lodu. Dekorować warstwą owoców na wierzchu, oprószyć cynamonem. Podawać w wysokim kieliszku do wina, ze słomką i łyżeczką.