Składniki: 2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wódki czystej 1 szklanka Brendy 1 szklanka syropu kukurydzianego 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżka soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Przebrane i umyte jeżyny wsypać do słoja, wsypać cukier. Jeżyny w miarę możliwości rozgnieść i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka godzin. Dodać wódkę i Brendy,…
Kategoria: Nalewki
Nalewki
Nalewka śliwkowa na rumie
by birbant • • 0 Comments
Składniki:1 kg dojrzałych śliwek węgierek1 szklanka cukru3 szklanki rumu Sposób przyrządzenia:Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W dużym, czystym słoju ułożyć śliwki przesypując je cukrem, zalać rumem i odstawić szczelnie zamknięte na okres 4 miesięcy. Co jakiś czas przemieszać potrząsając słojem. Po tym okresie przefiltrować, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka…
Nalewki
Nalewka bananowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 duży dojrzały banan 1/2 szklanka cukru ½ szklanki wody 1/2 laski wanilii ¾ litra wódki czystej Sposób przyrządzenia: Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić. Nalewkę przefiltrować, połączyć z…
Nalewki
Nalewka jabłkowa
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jabłek ½ litra czystej wódki ½ litra Brendy ½ szklanki cukru ¾ szklanki wody Sposób przyrządzenia: Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie…
Nalewki
Nalewka piwna
by Wioletta • • 0 Comments
Składniki: 1 l. spirytusu 3 piwa jasne (0,33 l) 1 duża łyżka miodu 1 mała łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki, oprócz spirytusu podgrzać z piwem i wodą, aby się wymieszały, po ostudzeniu dodać spirytus.