Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Nalewki

Przepisy zostały zamieszczone jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie malą one na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .Używanie leczniczych nalewek  nie zwalnia czytelnika z wizyty u lekarza. Niektóre leki wywołują interakcję w połączeniu z alkoholem.

Nalewka z winogron

Składniki: 1 kg winogron 1 kg cukru(trochę mniej niż 1i 3/4 kg) 2 l. wody 3 dag. liści z wiśni(około 1 garść) Sposób przyrządzenia: Wszystko razem zagotować, odcedzić i ostudzić. Dodać 1/2 l. spirytusu lub 1 l. spirytusu jak ktoś lubi mocniejsze. Nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub watę aby pozbyć się skórek winogronowych i…

Nalewka kawowa

Składniki: 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (ok z 2,5 łyżeczki) 1 szklanka wody 1,5 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka spirytusu Sposób przyrządzenia: Zaparz kawę, wlej do termosu. Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i cukier waniliowy, zagotuj, aby powstał syrop. Wlej do termosu (do kawy) i zakręć, pozostaw na 6 godz. później przelej…

Mleczna poezja

Składniki: 1 litr mleka 1 litr spirutusu lub czystej wódki 1 kg. cukru 1 kg. cytryn Sposób wykonania: Cytryny obrać jeśli mieszamy ze spirytusem, nie obierać jeśli z wódką, pokroić w plastry.Wszystkie składniki umieszczamy w odpowiednio dużym słoju na ok. 1 miesiąc(w ciemnym miejscu), co jakiś czas mieszając.Po miesiącu odcedzamy i smacznego:)

Nalewka Tadzia

Składniki: 1,2kg aroni 400 liści z wiśni 1 litry wody 5dkg kwasku cytrynowego 2kg cukru 1 litr spirytusu Sposób przyrządzenia: Aronie z liśćmi zalać wodą i gotować 15 minut, następnie odcedzić i do uzyskanego gorącego soku dodać kwasek, cukier i wymieszać, poczekać aż wystygnie i do zimnego dolać spirtytus, po czym można nalewać do butelek.