Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Likiery

Likier jeżynowy

Składniki: 1 ½ kg jeżyn 1 kg cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania;Z owoców usunąć szypułki po czym je zmiksować, wówczas połączyć z cukrem.Przełożyć masę o słoja i pod przykryciem odstawić w nasłonecznione miejsce na dwa dni(może być parapet).Po tym czasie wlać spirytus, dokładnie wymieszać i ponownie odstawić tym razem na 3 dni.Następnie likier przefiltrować…

Likier z soku z czarnych porzeczek

Składniki: 3 l soku z czarnych porzeczek 3 kg cukru 10 g ziela angielskiego 1 op. drożdży winnych 600 ml spirytusu 600 ml przegotowanej wody mineralnej Sposób wykonania:Sos z porzeczek wymieszać z 2 kg cukru po czym wlać go do gęsiora.Dodać jeszcze drożdże oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie.Po tym czasie dodać resztę…

Likier angielski

Składniki: 4 pomarańcze 3 cytryny 1 laska wanilii kawałek kory cynamonu 3-4 goździki 1 l spirytusu 1 kg cukru Sposób wykonania:Sparzone pomarańcze i cytryny nakłuć widelcem i przełożyć do słoja.Zalać je spirytusem i wrzucić jeszcze goździki, cynamon oraz wanilię.Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 4-6 tygodnie.Po tym czasie cytryny wyjąć a pomarańcze przekroić na pół,…

Likier kawowy

Składniki: 3 łyżki kawy ¾ szkl. wody 2 szkl. wódki Syrop: 1 szkl. cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania:Zaparzyć kawę po czym przelać ja do słoika.Szczelnie zakręcić i odstawić na 24 godzin.Po tym czasie przefiltrować kawę i zalać ją wódką.Dodać jeszcze syrop z cukru oraz wody  i odstawić na 12 godzin.Następnie przefiltrować kilka razy likier…

Likier malinowy Agnieszki

Składniki:• 2 kg malin• 70 dag cukru• ½ l spirytusu• ½ l czystej wódki Sposób wykonania:Maliny układać w słoniu przesypując je cukrem.Odstawić aby puściły, sok wówczas zalać je spirytusem i odstawić na 7 dni.Po tym czasie płyn zlać a maliny zalać wódką i odstawić na kolejne 3 tygodnie.Płyn ponownie zlać a owoce odcisnąć.Następnie połączyć płyn…