Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Diabelski sos

A teraz przepis dla smakoszy naprawdę ostrych smaków. Diabelski sos. Do jego wykonania potrzebujesz: czerwonej papryki, czosnku, miodu noi oczywiście papryczek chilii.
 

Składniki:

  •  ½  kg papryczek chili
  •  ½ kg papryki czerwonej
  •  2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 50 ml miodu płynnego
  • 5 łyżek octu jabłkowego

Sposób wykonania:

  1. Papryczki przekroić wzdłuż na pół.
    Drobno posiekać razem z nasionkami.
    Jeśli chcemy uzyskać trochę delikatniejszy smak, przed posiekaniem usunąć nasionka z chilii, gdyż to one są najostrzejsze. 
    Następnie papryki przekroić wzdłuż na połówki.
    Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Obrana cebulę i czosnek posiekać. 
    Wszystkie składniki przełożyć do rondelka.
    Dodać jeszcze miód, sok z cytryny oraz ocet jabłkowy. 
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu około 2 godzin pod przykryciem.
    W trakcie duszenia co jakiś czas mieszając.
    Po tym czasie przełożyć sos do słoików wyparzonych wrzątkiem.
    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *