Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone jabłka z cynamonem

Znakomity przepis na smażone jabłka z cynamonem. Musisz go wypróbować. Do wykonania przepisu potrzebujesz: jabłek, cynamonu, soku z cytryny i goździków. 
 

Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny 
  • ½ szkl cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki

Sposób wykonania:

  1. Umyte jabłka obrać ze skórki.
    Następnie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, usuwając gniazda nasienne.
    Zaraz po starciu skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 
    Tak przygotowane jabłka przełożyć do rondelka.
    Dodać do nich cynamon, goździki oraz cukier.
    Mieszając trzymać na małym ogniu, aż puszczony przez jabłka sok całkowicie odpruje.
    Gotowe jabłka przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. 
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *