Składniki:
- 1 ½ szkl. mleka
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 l czarnych jagód
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- zagęstnik
- łyżka cukru do śmietanki
Sposób wykonania:
Kaszę mannę zalać mlekiem z dodatkiem cukru, masło i soli.
Gotować na małym ogniu do miękkości po czym odstawić do ostygnięcia.
W miedzy czasie żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Następnie kasze zmiksować razem z żółtkami aby powstał puszysty krem, wówczas dodać białka ubite sztywno ze szczypta soli oraz połowę ubitej piany z dodatkiem zagęstnika i cukru.
Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do salaterek.
Na wierzch wysypać jagody i udekorować je kleksami pozostałej bitej śmietany