I kolejny przepis na znakomity deser. Tym razem pomysłu Marleny. Aby go wykonać potrzebujesz śmietanki kremówki, malin, jagód i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 litr śmietany kremówki
- 1 mały cukier waniliowy
- ½ szkl cukru
- 1 łyżka żelatyny
- ½ szkl malin
- ½ szkl jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać śmietankę.Dodać do niej cukier oraz cukier waniliowy.Cały czas mieszając podgrzewać aż cukry się rozpuszczą.Wówczas zdjąć śmietankę do ostudzenia po czym dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody.Gotowy krem przełożyć do wysokich szklanek.Natomiast owoce skropić sokiem z cytryny a potem wymieszać z cukrem pudrem.Ułożyć je na wierzchu deseru.Odstawić na chwilę, aż krem stężeje i można podawać.
Liczba porcji: 4