Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń czekoladowy Karoliny

Przez żołądek do serca. Znakomite pomysły na desery. Tym razem przepis na budyń czekoladowy Karoliny. Do jego wykonania potrzebujesz: mleka, śmietanki kremówki, kakao i cukru pudru.   
 

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • 1/3 szkl śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko 
  • tarta czekolada do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać ½ szkl mleka oraz śmietankę kremówkę.
    Zagotować je na wolnym ogniu.
    Wówczas do reszty mleka dodać cukier, żółtko, kakao i mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać do rondelka z gotującym się mlekiem i śmietanką.
    Energicznie mieszając trzymać na średnim ogniu do zgęstnienia.
    Wówczas gotowy budyń przełożyć do salaterek czy małych szklaneczek.
    Przed podaniem posypać jeszcze startą czekoladą. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *